Hormoner gør kvinder bedre til at multitaske

Kvinder er bedre til at bruge den samme del af hjernen til flere ting på én gang, viser ny undersøgelse. Men evnen forsvinder efter overgangsalderen.

Det er tilsyneladende kønshormonet østrogen, der gør kvinder bedre til at have mange bolde i luften på samme tid.
© Shutterstock

Den er god nok. Kvinder er rent faktisk bedre end mænd til at lave flere forskellige opgaver på én gang.

Det viser en ny undersøgelse fra Schweiz, der også har et bud på hvorfor.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen skal svaret findes i det kvindelige kønshormon østrogen, der sandsynligvis gør det lettere for kvinder at bruge samme del af hjernen til flere ting på én gang.

Østrogen er nøglen

Evnen til at holde mange bolde i luften gør sig nemlig kun gældende for kvinder, der endnu ikke er gået i overgangsalderen og derfor stadig har et højt niveau af østrogen i kroppen.

Det forklarer Tim Killeen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

”Kvinder bliver tilsyneladende mindre forstyrrede af lave flere ting på én gang. Men evnen ser ud til at forsvinde, efter de er fyldt 60,” lyder det til Telegraph.

Kan gå og tale på samme tid

Undersøgelsens konklusion bygger blandt andet på en test, hvor mænd og kvinder i alle aldre blev bedt om at gå på et løbebånd og samtidig udføre verbale opgaver.

På den måde satte forskerne deltagernes venstre hjernehalvdel under pres ved at bede den udføre flere ting på samme tid.

Og her var kvinderne under 60 år langt bedre til at fastholde deres vanlige gang, mens de talte, og ikke vise tegn på forstyrrelser.