Gode gener øger din intelligens
Forskere har fundet det gen, som styrer tykkelsen af vores hjernebark og dermed også vores intelligens.

Hvorfor er nogle mere intelligente end andre?
I årevis har forskere forsøgt at finde ud af, hvorfor nogle mennesker er mere intelligente end andre. Nu har et forskerhold fra Kings College London i England fundet svaret i virvaret af gener.
I 2014 lavede et forskerhold med Sylvane Desrivières i spidsen dna-analyser og IQ-test på 1583 teenagere, mens de samtidig målte tykkelsen af deres hjernebark med en hjerneskanner.
De børn med den laveste intelligens havde en særlig variant af genet NPTN og en lidt tyndere hjernebark i den venstre hjernehalvdel.
Tyk hjernebark øger din intelligens
Hjernebarken er den del af hjernen, hvor nervecellerne danner forbindelser med hinanden, og kan sammenlignes med en computers CPU, der foretager alle de komplicerede udregninger.
Hos børn med en tynd hjernebark har hjernen altså mindre regnekraft, og det passer fint med, at netop disse børn havde en lavere intelligens.
Gen giver hjernebarken vokseværk
Sylvane Desrivières prøvede derefter at finde ud af, hvordan NPTN-genet passede ind i sammenhængen, og da hun så resultaterne af en række undersøgelser på både mus og mennesker, faldt brikkerne på plads.
Genet viste sig nemlig at spille en vigtig rolle i nervecellernes evne til at knytte forbindelser til hinanden, så hjernebarken vokser sig tyk og kan foretage en mere kompleks bearbejdning af nervesignalerne.
Men i den særlige variant hos børnene med den lave intelligens mistede NPTN-genet sin effekt i netop den venstre hjernehalvdel, så hjernebarken her blev tyndere.
En velfungerende udgave af NPTN-genet er altså tilsyneladende med til at øge hjernens beregningskapacitet ved at give hjernebarken vokseværk.
Andre gener booster også intelligens
Siden har andre forskere opdaget, at NPTN-genet ikke er ene om at øge intelligensen. Andre gener sætter for eksempel gang i væksten af den hvide substans, hvilket øgede hjernens effektivitet og gav ejermanden en højere intelligens.
Test din egen IQ med vores store, IQ-test!
Jagten på hjernens G-punkt
I årevis har forskerne ledt efter den lille forskel, der skiller geniet fra den gennemsnitlige begavelse.
Nu er den fundet. Læs den spændende beretning i artiklen "Forskere jagter hjernens G-punkt".