Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gender intelligence
Mennesket - Intelligens

Kønnenes intelligens er forskellig

Et eksperiment har vist, at opbygningen af intelligente mænds og kvinders hjerner er forskellig.

Mænd og kvinder er lige intelligente, men de er det på hver sin måde. Det viser bl.a. et eksperiment udført af den amerikanske neurolog Richard Haier og hans kolleger fra University of California, Irvine. Ved hjælp af skanningsformen MRI undersøgte forskerne hjernens opbygning hos 48 mænd og kvinder, hvis generelle intelligens var kendt.

Forskerne ledte efter en sammenhæng mellem tykkelsen af bestemte områder i hjernens grå og hvide substans og den generelle intelligens – og fandt den:

Mænd: De højt intelligente mænd, der deltog i forsøget, havde særligt veludviklet grå substans bagest i hjernens isselap. I dette område bearbejdes sanseindtryk.

Kvinder: De højt intelligente kvinder i forsøget havde veludviklet grå og hvid substans i pandelappen forrest i hjernen. Herfra kontrolleres vores sproglige evner.

Kønnene har hver deres styrker

Adskillige videnskabelige forsøg har dokumenteret, at kvinder og mænd bruger deres hjerne på forskellig måde, og at det giver dem særlige kønsbestemte færdigheder.

Mænd

Matematik: Mænd er generelt noget bedre end kvinder til at løse matematiske problemer, og de er hurtigere til at løse opgaver inden for de fire regnearter.

Rumlig sans: Mænd har i gennemsnit en væsentligt bedre evne end kvinder til at “dreje en genstand inden i hovedet” fx for at se, om en klods kan passes ind i et hul. De er også bedre til at følge et objekts bevægelse gennem luften.

Synssans: Mænd kan opfatte flere detaljer og bevægelser med synssansen, end kvinder er i stand til.

Kvinder

Sprog: Kvinder er i gennemsnit væsentligt bedre end mænd til at udtrykke sig skriftligt og mundtligt samt til at forstå ordenes betydning og sammenhæng. Kvinder er også bedre til at genvinde evnen til at tale efter en blodprop i hjernen.

Hukommelse: Kvinder har generelt en bedre hukommelse end mænd og har lettere ved at huske, hvad de selv har gjort og oplevet, samt at huske en tekst, de lige har læst.

Hørelse og lugtesans: Kvinder er tilsyneladende bedre til at udnytte både deres hørelse og lugtesans end mænd.

Læs også:

Intelligens

Krydsord #11 – Fagre nye verden

1 minut
Intelligens

Ny forskning: Kvinder ER bedre til at multitaske

1 minut
Intelligens

Din hjerne er skarpest i 35-årsalderen

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul