Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Mennesket - Intelligens

Ny forskning: Enebørn har en helt særlig hjerne

Vores plads i familien har større betydning end hidtil antaget. For første gang har forskere påvist, at din hjerne ser anderledes ud, hvis du ikke har søskende.

Er du vokset op med dine forældres fulde opmærksomhed? Så har du måske en helt særlig hjerne.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Kina, hvor forskere har sammenlignet hjernescanninger af unge med og uden søskende.

Og den viser, at fraværet af søskende ikke bare påvirker vores personlighed, men også hjernens udvikling.

Hjernen ser anderledes ud

Forskerne undersøgte i alt 303 kinesiske universitetsstuderende med både kognitive test og MR-scanninger. Halvdelen af deltagerne var enebørn, og den anden halvdel havde søskende.

Undersøgelserne viste en forskel i mængden af såkaldt grå substans – hvor hjernecellernes kerner findes – hos de to grupper.

For eksempel havde enebørnene mere grå substans i det område af hjernen, der knytter sig til sprogforståelse og kreativ tænkning.

Til gengæld havde de mindre i områder, der regulerer følelser og sociale evner.

Enebørn er mere kreative

I de kognitive test scorede enebørnene også højere i ’fleksibel tænkning’, der blandt andet afspejler kreativitet. Mens de scorede færre point i ’venlighed’.

Hvorfor ved forskerne endnu ikke. Men de mener, det kan være et udtryk for, at forældre til enebørn har haft mere tid til at udfordre børnene kreativt, og at børnene samtidig har leget mere alene.

Og selvom konklusionen kræver opfølgende undersøgelser, tegner den alligevel et billede af, at der er en større sammenhæng mellem vores rolle i familien og hjernens udvikling, end vi hidtil har troet.

Læs også:

Intelligens

3 ulemper ved at være intelligent

3 minutter
Hjernen

Ny opdagelse: Parkinson er to forskellige sygdomme

2 minutter
Intelligens

Sjove mennesker har en helt særlig hjerne

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul