Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kloge store børn
Mennesket - Intelligens

Storebror ER klogere end lillesøster

Som storebror har man ikke blot det fysiske overtag på sine søskende, man er også klogere. Forskning viser nemlig, at store søskende er mere intelligente end deres mindre brødre og søstre.

Den perfektionistiske førstefødte, det oversete midterbarn og den opmærksomhedskrævende sidstfødte. Alt sammen myter, som i virkeligheden ikke har meget at gøre med virkeligheden.

En søskendemyte har dog vist sig at være sand: At større søskende er mere intelligente end deres lillesøstre og –brødre.

Jo ældre, des klogere

En stor undersøgelse af 20.000 mennesker konkluderer nemlig, at der sker et tab af intelligens, jo længere ned i søskenderækken man kommer. Altså er de førstefødte mest intelligente.

En tidligere britisk undersøgelse af 90.000 personer har vist, at førstefødte også har større tendens til at være nærsynede. Det skyldes blandt andet, at de i gennemsnit har længere uddannelser end deres mindre søskende. Når der bliver kigget for længe i bøgerne, kan det påvirke synet.

Storebror er 1,5 point klogere

Den længere uddannelse er dog ikke en direkte konsekvens af den højere intelligens. Den nye undersøgelse beskriver nemlig, at forskellen i intelligens fra ældre søskende til yngre er meget lille – den førstfødte har en IQ, der er 1,5 point højere end den næste i rækken, som igen har 1,5 point højere IQ end den tredje .

Gode forhold er vigtige

Intelligensen har heller ikke den store betydning for, hvilken vej vores liv og uddannelse går. En bedre indikator på, hvordan vi kommer til at klare os, skal i stedet findes i forholdet til vores søskende.

Undersøgelsen viser nemlig også, at jo bedre vores forhold til vores søskende er, desto bedre klarer vi os.

Test din IQ lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

>> TAG DIN IQ-TEST HER!

Læs også:

Intelligens

Dovenskab kan være tegn på intelligens

3 minutter
Hjernen

Herpes kan føre til alzheimer

2 minutter
8 tegn på, at du er klogere end de fleste
Intelligens

8 tegn på at du er klogere end de fleste

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul