Forsker: Mænd har større hjerner og højere IQ end kvinder

Mænds hjerner er 14% større end kvinders og den gennemsnitlige intelligenskvotient er 3,75 point højere. Til gengæld har kvinderne en bedre hukommelse.

Mandens og kvindens hjerner er ikke lige store, og det smitter af på intelligensen, mener hollandsk professor.

© Shutterstock / Ken Ikeda

Det er farlig forsker-grund at bevæge sig ud på, men det afskrækker åbenbart ikke Dimitri van der Linden fra Erasmus Universitet i Rotterdam.

Psykologi-professoren har på baggrund af MRI-skanninger og en række kognitive tests af 896 forsøgspersoner konkluderet, at 22-37-årige mænds hjerner er gennemsnitligt 14% større end jævnaldrende kvinders.

Samtidig viser hans undersøgelse, at de mandlige forsøgspersoners gennemsnitlige intelligenskvotient er 3,75 IQ-point højere.

”Vi fandt, at mænds hjerner er større end kvinders, og vores analyse indikerer, at det er årsagen til en lavere gennemsnitlig generel intelligens [hos kvinder],” siger van der Linden til Daily Mail.

Kvinder husker bedst

Van der Linden understreger, at tidligere forsøg har vist, at kvinders hjerner håndterer information mere effektivt end mænds, men at det forhold ikke indgik i hans undersøgelse.

I hans forsøg iagttog han udelukkende, hvordan mænd scorede højere på de fleste intelligensområder, bl.a. rumlig-visuel intelligens, mens kvinderne til gengæld præsterede bedre i hukommelsestests.

Omstridte konklusioner

Forskningsfeltet er omstridt, og ikke alle deler den hollandske professors konklusioner.

Andre undersøgelser finder ingen sammenhæng mellem hjernestørrelse og generel intelligens, og empirien peger ofte i flere retninger.

Et nyligt forskningsprojekt fra Edinburgh University viser fx, at hjerneområder forbundet med bestemte former for intelligens er større hos kvinder end hos mænd.