Hvem opfandt IQ-testen?

Måling af menneskers intelligens har udviklet sig markant siden den første test i 1905. Selv om der stadig ikke findes en fast definition af intelligens, kan en moderne IQ-test stadig fascinere og forarge, når den opdeler mennesker efter IQ.

Intelligens historie

Mennesker har målt intelligens i mere end 100 år.

I starten af 1900-tallet havde lærere besvær med at skelne mellem dovne og bogligt svage elever. Samtidig vidste man, at intelligens var en evne, der var mere arveligt end socialt betinget, og behovet opstod for at kunne måle elevernes intelligens.

Verdens første intelligenstest

Verdens første intelligenstest blev udviklet af den franske psykolog Alfred Binet i 1905. Den bedømte børns evne til at udføre opgaver som fx at udvikle orden, kopiere mønstre og klassificere genstande i skemaer.

Binet, der definerede intelligens som "summen af de mentale processer, der er involveret i at tilpasse sig til omgivelserne", reviderede sin test i 1908 og 1911.

Intelligens blev en kvotient

Efter Binets død arbejdede kollegaen Lewis Terman videre på testen. Han inddrog idéen om at måle intelligens som en kvotient.

Og i 1916 kunne han præsentere den første test til måling af egentlige intelligenskvotienter: Stanford-Binet-intelligensskalaen. En test, der stadig danner grundlag for moderne IQ test.

IQ-test findes i mange afskygninger og af vekslende kvalitet og troværdighed. Et klassisk element i en IQ-test er mønstergenkendelse, hvor testpersonen får prøvet sin evne til at gennemskue visuelle sammenhænge. Shutterstock.

IQ test blev brugt til at rekruttere spioner

IQ-test har været mere eller mindre populære i forskellige dele af verden til forskellige tider.

Under begge verdenskrige brugte både Tyskland, England og USA intelligensprøver i stor stil. Både militær og efterretningstjenester afprøvede og vurderede soldaterne.

Især under anden verdenskrig udarbejdede de dygtigste psykologer prøver, der skulle finde de bedste agenter og spioner.

I USA er det fortsat ikke ualmindeligt, at ansøgere til landets universiteter får målt både den sproglige og den matematiske intelligens, når de søger optagelse.

Er IQ-test rimelige?

I nyere tid er det blevet diskuteret, om IQ-test overhovedet kan bruges til at sammenligne intelligensen hos mennesker, der er helt forskellige med hensyn til kultur og uddannelsesniveau.

I 1994 skrev en gruppe på 52 psykologer dog en fælles erklæring om IQ-test, og slog blandt andet fast at IQ-test er gode til at måle et menneskes intelligens, og at IQ-test ikke er kulturelt fordomsfulde.

Tag Illustreret Videnskabs gratis IQ-test

Hvor høj er din IQ? Tag vores IQ-test på dansk og få målt din IQ nu.