julehjerne

Julestemningen sidder i hjernen

En duft af gran, et strålende juletræ, en smuk julesang. Forskere har undersøgt juleglade hjerner og fundet ud af, hvor vi gemmer vores juleminder. De har identificeret selve julestemningen.

11. oktober 2016 af Jonas Grosen Meldal og Morten Kjerside Poulsen

I 2015 offentliggjorde en gruppe danske forskere, at de havde lokaliseret, hvor julestemningen sidder i hjernen.

Forsøgspersoner blev vist billeder med juletemaer, mens deres hjerner blev fMRI-skannet. Her lyste fire julende hjernecentre op.

Julehyggen sætter sig i hjernebarken

De juleglade forsøgspersoner havde en betydelig aktivitet i områder af hjernebarken, der er forbundet med spiritualitet og empati.

Det er disse områder i hjernen, der arbejder på højtryk når vi mærker julens hyggelige og varme atmosfære.

Granduft får hjernebarken til at gløde

Den primære motoriske hjernebark er med til at aktivere muskler til simple bevægelser. Området er især ansvarlig for finmotoriske bevægelser i hænder og ansigt.

Når testpersonerne fik vist et julemotiv, blev området aktiveret, hvilket kan skyldes et smil eller anden fysiske bevægelser, der er forbundet med begejstring.

>> Giv vores blad som julegave og skab glæde måned efter måned!

Ligeledes blev den somatosensoriske hjernebark aktiveret i begge hjernehalvdele. Denne del af hjernen er forbundet med sanselige oplevelser, som duften af gran eller de uforglemmelige toner af "Last Christmas".

Nisser sætter gang i isselappen

Isselappen giver os mulighed for at bedømme afstand, rum og retning. Den er også vigtig for evnen til at læse og forstå symboler.

Aktiviteten i dette område hos de juleglade skyldes formentligt, at de i høj grad er bevidste og opmærksomme på de viste billeders indhold af julesymboler, som nisser, julehjerter eller juleøl.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.