Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Kan hjerner føle noget?

Jeg har hørt, at man ikke har nogen følelse i hjernen, som derfor kan opereres uden bedøvelse. Hvordan kan det så være, at man nogle gange får hovedpine?

Det er rigtigt, at mennesket ikke har følereceptorer i selve hjernen. Derfor kan man også skære i hjernevæv på en vågen person, uden at han eller hun mærker noget. Der findes dog talrige følereceptorer i hjernehinder og kranieknogler, så det er nødvendigt med bedøvelse for at komme ind til hjernen. Når vi har hovedpine, skyldes det normalt problemer uden for hjernen i for eksempel nakke, bihuler eller tænder. Men da alle former for smerteoplevelse formidles via følenerver fra det berørte område til hjernen, er det først i hovedet, at man bliver bevidst om smerten. På den måde kan man sige, at smerterne ved for eksempel tandpine bevæger sig fra tanden til hjernen, hvor vi derfor kan opleve dem som smerter i hjernen. En undtagelse er dog migræne, som skyldes en kraftig udvidelse af blodkar i hjernen. Via ansigtets følenerve, trigeminusnerven, bliver smerten så at sige bragt ud til overfladen, hvor den bliver registreret som smerte. Derimod er alvorlig sygdom i hjernen som for eksempel kræft kun i meget sjældne tilfælde årsag til hovedpine.

Læs også:

Hjernen

7 myter om hjernen

10 minutter
Hjernen

Mystisk sygdom kan spores til hjernen

3 minutter
Alzheimer
Hjernen

Forskere afslører: Disse små beboere i hjernen styrer dine tanker

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul