Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lamme skriver med tankens kraft

I et nyt eksperiment lykkedes det amerikanske forskere at aflæse håndskriften fra en lam mand - direkte fra hans tanker. Den særlige teknik skal gøre det nemmere og hurtigere for lamme mennesker at kommunikere med omverdenden.

ImageSelect/Frank Willett

Mennesker, som er lammede i hele kroppen, har takket være den såkaldte BCI-teknologi fået langt nemmere ved at kommunikere med omverdenen.

Teknikken virker ved, at elektroder aflæser hjernens mønstre af elektriske impulser, hvorefter en computer afkoder og oversætter dem til handling.

På den måde kan den lamme alene med tankens kraft flytte en cursor rundt på en skærm og vælge bogstaver.

Metoden har hidtil gjort lamme i stand til at skrive med en hastighed på op til 39 bogstaver i minuttet.

Såkaldt BCI-teknik gør det muligt at taste bogstaver på en computer med tankens kraft. Det går endnu hurtigere, når computeren aflæser tænkt håndskrift.

© ImageSelect/Frank Willett

Forestillede sig en blyant

Nu kan det gøres endnu bedre. Forskere fra Stanford University i USA har gennemført et nyt eksperiment med en patient, som var lammet fra halsen og ned efter en rygmarvsskade.

Forskerne indsatte mikroelektroder i hans hjerne i et område af hjernecentret præcentral gyrus, som kontrollerer hånd- og fingerbevægelser.

Herefter bad de ham om at forestille sig, at han skrev bogstaver med en blyant.

En computer med et selvlærende program blev “trænet op” til at genkende mønstrene af hjerneaktivitet og udføre de bevægelser, den lamme forestillede sig.

BCI er en forkortelse for Brain-Computer Interface og indebærer, at hjernens elektriske impulser måles og fortolkes af en computer.

På den måde kunne han ikke bare taste bogstaver, men skrive håndskrift på skærmen.

Computeren tolkede bogstaverne korrekt i 95 procent af tilfældene, og den lamme kunne nu nå at skrive 66 bogstaver i minuttet.

Forskerne mener, hastigheden med lidt øvelse kan blive endnu højere.

Læs også:

Intelligens

Din IQ følger dig hele livet

30 minutter
Intelligens

Derfor er rod godt for din hjerne

2 minutter
hukommelse

Træn din hjerne: Hukommelse

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul