ImageSelect/Frank Willett

Lamme skriver med tankens kraft

I et nyt eksperiment lykkedes det amerikanske forskere at aflæse håndskriften fra en lam mand - direkte fra hans tanker. Den særlige teknik skal gøre det nemmere og hurtigere for lamme mennesker at kommunikere med omverdenden.

Mennesker, som er lammede i hele kroppen, har takket være den såkaldte BCI-teknologi fået langt nemmere ved at kommunikere med omverdenen.

Teknikken virker ved, at elektroder aflæser hjernens mønstre af elektriske impulser, hvorefter en computer afkoder og oversætter dem til handling.

På den måde kan den lamme alene med tankens kraft flytte en cursor rundt på en skærm og vælge bogstaver.

Metoden har hidtil gjort lamme i stand til at skrive med en hastighed på op til 39 bogstaver i minuttet.

Såkaldt BCI-teknik gør det muligt at taste bogstaver på en computer med tankens kraft. Det går endnu hurtigere, når computeren aflæser tænkt håndskrift.

© ImageSelect/Frank Willett

Forestillede sig en blyant

Nu kan det gøres endnu bedre. Forskere fra Stanford University i USA har gennemført et nyt eksperiment med en patient, som var lammet fra halsen og ned efter en rygmarvsskade.

Forskerne indsatte mikroelektroder i hans hjerne i et område af hjernecentret præcentral gyrus, som kontrollerer hånd- og fingerbevægelser.

Herefter bad de ham om at forestille sig, at han skrev bogstaver med en blyant.

En computer med et selvlærende program blev “trænet op” til at genkende mønstrene af hjerneaktivitet og udføre de bevægelser, den lamme forestillede sig.

BCI er en forkortelse for Brain-Computer Interface og indebærer, at hjernens elektriske impulser måles og fortolkes af en computer.

På den måde kunne han ikke bare taste bogstaver, men skrive håndskrift på skærmen.

Computeren tolkede bogstaverne korrekt i 95 procent af tilfældene, og den lamme kunne nu nå at skrive 66 bogstaver i minuttet.

Forskerne mener, hastigheden med lidt øvelse kan blive endnu højere.