Løb styrker hjernen

Løbetræning kan have en positiv effekt på din hjerne og måske endda udskyde sygdomme som Alzheimers. Det viser en ny undersøgelse fra USA.

Vand topbillede

Det er sundt at løbe – det ved de fleste.

Og nu har en gruppe amerikanske forskere fundet endnu en god grund til at snørre løbeskoene.

De har opdaget, at løb kan have den samme positive effekt på din hjerne, som hvis du for eksempel spiller på et instrument.

Påvirker hjernen

Undersøgelsen bygger på hjernescanninger af en gruppe mandlige terrænløbere i alderen fra 18 til 25 år og en gruppe ikke-løbere i samme aldersgruppe.

Begge grupper havde samme uddannelsesbaggrund. Men løberne viste sig at have langt bedre forbindelser mellem de forskellige områder i hjernen – blandt andet i hjernens frontale cortex, der står for planlægning og beslutningstagen.

Forskerne ved endnu ikke hvorfor. Men de mener, det repetitive element i både løb og for eksempel klaverspil spiller ind.

”Løb involverer faktisk mange komplekse kognitive processer, og det kan have en effekt på hjernen," lyder det fra forsker David Raichlen fra University of Arizona.

Kan mindske risiko for Alzheimers

Undersøgelsen er lille med kun 22 deltagere og kræver opfølgning, men den lægger sig i slipstrømmen på en række tidligere undersøgelser, der har belyst, hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen positivt.

De fleste af undersøgelserne har dog beskæftiget sig med ældre mennesker.

Og her skiller den nye undersøgelse ud, mener David Raichlen. Han håber, den kan gøre en forskel i forhold til for eksempel Alzheimers.

”Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt motion som ung kan give større modstandskraft i forhold til sygdomme og aldring.”

TEST din egen IQ lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

TAG DIN GRATIS IQ-TEST HER!

Iq test ny splash 2