Meditation kan ændre din hjerne

Ny forskning viser, at meditation både kan styrke koncentrationen, reducere stress og skabe fysiske forandringer i hjernen. Og forskellige former for meditation har forskellig effekt.

Meditation

Regelmæssig meditation kan ændre strukturen i din hjerne, styrke din koncentration og sænke dit stressniveau.

© Shutterstock

Meditation har været praktiseret i forskellige former i Østen i årtusinder og begyndte at brede sig til Vesten i 1960’erne. Siden har forskere undersøgt, hvad meditation egentlig gør ved vores sind, hjerne og krop.

Nu viser ny forskning, at regelmæssig meditativ træning kan styrke din koncentration, sænke dit stress-niveau og ændre den fysiske struktur i din hjerne.

MR-skanning afslører fysiske ændringer

Forskerne undersøgte 600 mennesker, som blev inddelt i tre grupper. Hver gruppe blev trænet i en meditationsform, som de skulle praktisere 30 minutter om dagen, seks dage om ugen i 3 måneder.

MR-skanninger viste, at hjernen ændrede struktur, og at ændringerne hang sammen med, hvilken type meditation, som deltagerne havde udøvet.

Den første gruppe havde trænet i mindfulness-meditation, og her så forskerne en øgning i antallet af neuroner i det præfrontale cortex - den forreste del af pandelappen - som fx styrer eksekutive funktioner, som vi bruger, når vi prøver at forstå og løse problemer.

Meditation sænker stressniveauet

De to andre grupper brugte åndedrætsmeditation samt forskellige øvelser designet til at vække personernes selvfølelse.

Her så forskerne ændringer i det limbiske system, det hjerneområde, der er forbundet med følelsesmæssig regulering.

Blodprøver viste desuden, at niveauet af stresshormonet kortisol var faldet med 51 procent.

Hjernen

Det præfrontale cortex voksede under Mindfulness meditation, mens det limbiske system voksede hos de grupper, som lavede øvelser, der skulle styrke selvfølelsen.

© Shutterstock // Illustreret Videnskab