Shutterstock / SpeedKingz

Mennesker født på landet har bedre stedsans

Folk fra landet har bedre stedsans end byens børn, viser ny forskning, som også slår fast at mænd generelt bare er bedre til at finde vej, end kvinder er.

Hvis du trådte dine første skridt på landet, er du sandsynligvis bedre til at finde vej end dine venner fra byen.

Hvor du er opvokset, har nemlig betydning for dit indre kompas, viser en ny undersøgelse.

Amerikanske byer med et gitter af vinkelrette gader opfostrer de værste stifindere, mens børn fra kaotiske byer som Paris bliver bedre til at navigere, specielt i lignende miljøer.

Veluddannede, unge mænd fra landet finder bedst vej

Forskerne har testet orienteringsevnen på næsten 400.000 mennesker fra 38 forskellige lande gennem et videospil, der oprindeligt er designet til at tjekke for tidlige tegn på Alzheimers.

Her bliver deltagerne kastet ud i et virtuelt orienteringsløb, hvor de skal løbe fra ét punkt til det næste i en særlig rækkefølge.

Screenshots fra videospillet Sea Hero Quest

I forsøget skulle testpersonerne finde vejen til en række poster i videospillet Sea Hero Quest efter at havde læst et kort over banen.

© Antoine Coutrot et. al.

Testpersonerne, der var vokset op på landet, klarede sig i gennemsnit bedre end dem, der var vokset op i byen.

Studiet viste også, at navigationsevnen bliver dårligere med alderen, at mænd i gennemsnit er bedre til at finde vej end kvinder, og at højere uddannelse giver en bonus til stedsansen.

Barndommens gader former retningssansen hele livet

Hvilken slags by, testpersonerne voksede op i, har betydning for deres evne til at finde vej hele livet ifølge det nye studie.

De franske og engelske forskere vurderede, hvor svært det er at navigere i en række byer ud fra, hvordan veje og gader hænger sammen.

Paris har et utal af små, skæve gader, der krydser større gader i et væld af forskellige vinkler. Den franske hovedstad er derfor noget mere kompleks at navigere i end en amerikansk by som New York eller Chicago, hvor de retvinklede gader former et stort gitter.

Og børn fra Paris bliver bedre end børn fra Chicago til at finde vej, kunne forskerne se i testpersonernes virtuelle navigationsevner.

Det skyldes formentligt, at børn fra Paris fra en tidlig alder øver sig i at undgå omveje. De bliver derfor nødt til at have en fornemmelse for, hvilken retning deres destination ligger i - selv gennem de mange, kringlede gader.

Langt de fleste testpersoner - uanset om de var fra Chicago, Mumbay eller en landsby uden for Vejle - var bedst til at finde rundt i miljøer, der minder om deres barndoms gader.