Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Muteret gen får os til at sove mindre

Årsagen til et lavt søvnbehov kan findes i en særlig genmutation. Det viser en undersøgelse udført af forskere fra University of California.

Shutterstock

Et enkelt gen har stor betydning for, hvor meget søvn vi har brug for. Det viser resultater, som et forskerhold fra University of California i USA er nået frem til.

Forskerne studerede gener hos 12 medlemmer af en familie, som alle klarer sig fint med 4,5 timers søvn i døgnet. De fleste af os har brug for syv-otte timer.

Hos alle familiemedlemmerne fandt forskerne den samme mutation i et gen ved navn ADRB1.

Efter opdagelsen opdrættede forskerne et hold rotter med genmutationen, og det viste sig, at de i gennemsnit sov 55 minutter mindre i døgnet end andre rotter.

En mutation giver høj aktivitet i en gruppe celler i hjernebroen(gul), som holder hjernen vågen.

© Shutterstock

Mutation kan brede sig

Forskerne undersøgte derefter rotternes hjerneaktivitet i sovende og vågen tilstand og fandt en forskel i et område af hjernebroen, som er en del af hjernestammen.

Nervecellerne i dette område var generelt mere aktive hos rotterne med genmutationen, når de var vågne, end hos andre rotter.

Forskernes konklusion er, at genet ADRB1 styrer hjerneceller, som holder os vågne.

Det ser ikke ud til, at der er nogen ulemper ved mutationen, så forskerne mener, den med tiden kan brede sig, så fremtidige generationer kan klare sig med mindre søvn.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul