Shutterstock

Muteret gen får os til at sove mindre

Årsagen til et lavt søvnbehov kan findes i en særlig genmutation. Det viser en undersøgelse udført af forskere fra University of California.

Et enkelt gen har stor betydning for, hvor meget søvn vi har brug for. Det viser resultater, som et forskerhold fra University of California i USA er nået frem til.

Forskerne studerede gener hos 12 medlemmer af en familie, som alle klarer sig fint med 4,5 timers søvn i døgnet. De fleste af os har brug for syv-otte timer.

Hos alle familiemedlemmerne fandt forskerne den samme mutation i et gen ved navn ADRB1.

Efter opdagelsen opdrættede forskerne et hold rotter med genmutationen, og det viste sig, at de i gennemsnit sov 55 minutter mindre i døgnet end andre rotter.

En mutation giver høj aktivitet i en gruppe celler i hjernebroen(gul), som holder hjernen vågen.

© Shutterstock

Mutation kan brede sig

Forskerne undersøgte derefter rotternes hjerneaktivitet i sovende og vågen tilstand og fandt en forskel i et område af hjernebroen, som er en del af hjernestammen.

Nervecellerne i dette område var generelt mere aktive hos rotterne med genmutationen, når de var vågne, end hos andre rotter.

Forskernes konklusion er, at genet ADRB1 styrer hjerneceller, som holder os vågne.

Det ser ikke ud til, at der er nogen ulemper ved mutationen, så forskerne mener, den med tiden kan brede sig, så fremtidige generationer kan klare sig med mindre søvn.