Shutterstock
Er du god til at genkende ansigter

Ny forskning: Store pupiller afslører høj IQ

Har du store pupiller - selv når du ikke koncentrer dig eller laver noget anstrengende? Så er du sandsynligvis smartere end gennemsnittet.

"Øjnene er sjælens spejl," siger et gammelt mundheld., og nu viser ny forskning, at dine øjne måske også direkte afslører din intelligens.

Efter hele tre forsøg er amerikanske forskere klar til at konkludere, at intelligente mennesker har større pupiller end deres mindre skarpe artsfæller.

Forskellen er synlig med det blotte øje

Det øjenåbnende resultat er udgivet i tidsskriftet Cognitive Psychology af hjerneforskere fra Georgia Institute of Technology.

IQ - hvad er IQ?
© Shutterstock

Sådan gjorde forskerne

  • Flere end 500 forsøgspersoner fik målt pupiller og deltog i IQ-tests
  • Deltagerne kiggede først i flere minutter ind i en skærm, hvor en eye tracker målte deres gennemsnitlige pupil-størrelse
  • Laboratoriet var mørkt for ikke at forstyrre deltagernes pupiller med ekstra lys
  • Herefter blev deltagerne testet i problemløsning, korttidshukommelse og koncentrationsevne
  • I sidstnævnte blinkede en stor farvet boks på halvdelen af en pc-skærm, mens deltagerne skulle aflæse bogstaver, der hurtigt forsvandt, fra skærmens anden halvdel

Forskerne har målt pupiller og testet IQ på over 500 mennesker fra Atlanta-området i USA.

Efter at have korrigeret for aldersforskelle - det viser sig, at ældre mennesker har mindre pupiller - konstaterede forskerne en tydelig sammenhæng mellem test-præstation og gennemsnitlig pupil-størrelse.

Deltagerne, der klarede sig bedst i IQ-testene, havde større pupiller end de deltagere, der ikke klarede sig så godt.

IQ-testens topscorere havde faktisk så meget større pupiller end bundskraberne, at forskellen var tydeligt observerbar med det blotte øje.

Samme center styrer pupiller og hjernekraft

Forskerne bag forsøget forklarer sammenhængen med, at sammentrækning og udvidelse af pupillerne styres af et hjernecenter kaldet locus coeruleus.

Det lille center, som sidder i den øvre hjernestamme, har nerveforbindelser vidt omkring i resten af hjernen.

Locus coeruleus regulerer hormonet noradrenalin, der både fungerer som neurotransmitter og spiller en væsentlig rolle særligt for for indlæring men også for hukommelse, koncentration og sanseindtryk.

Ifølge de amerikanske forskere har personer med større pupiller sandsynligvis et mere udviklet locus coeruleus, og derfor kan hjernecentret bedre styre både pupillerne og de hjernefunktioner, vi ofte forbinder med høj intelligens.