Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Pete Souza via Wikimedia Commons
Mennesket - Hjernen

Ny forskning: Venstrehåndede er bedre til matematik

Hvis du kaster med venstre hånd, er din hjerne måske bedre til at løse svære matematik-opgaver end de højrehåndedes. Det viser en stor undersøgelse af italienske skolebørn.

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates og Barack Obama skrev alle med venstre hånd.

Forskere har i årevis forsøgt at udrede, om vores bedste hånd også fortæller noget om vores intelligens. Og nu viser et nyt studie af mere end 2.300 skolebørn og unge, at venstrehåndede har en fordel i komplicerede matematik-opgaver.

Venstrehåndede har en anden hjerne

Din foretrukne hånd siger noget om, hvordan din hjerne er indrettet, og da højre hjernehalvdel styrer venstre side af kroppen, har forskere længe haft en teori om, at venstrehåndede – gennemsnitligt – har en mere udviklet højre hjernehalvdel.

Højre halvdel tænker især rumligt og helhedsorienteret. Og forskning har også vist, at bjælken, der forbinder de to hjernehalvdele, ofte er større hos venstrehåndede, hvilket tyder på, at de har flere og bedre forbindelser mellem de to hjernehalvdele.

Bedst at kunne skifte hånd

I den italienske undersøgelse gav forskerne børn og unge matematik-opgaver af forskellig art og sværhedsgrad. De, der løste dem med venstre hånd, klarede sig bedre i opgaver med svær problemløsning, som fx når de skulle koble en funktion sammen med et datasæt.

Sammenhængen var især tydelig hos unge mænd, mens der ikke var forskel på, hvor godt eleverne klarede sig i simple regneopgaver.

Forskerne opdagede også, at de elever, der er meget afhængige af den ene hånd, og fx bruger højre hånd til alt, klarede sig dårligere end dem, der kun var moderat højre- eller venstrehåndede.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul