Shutterstock

Nye forsøg lokaliserer empatien

Eksperimenter med mus afslører, hvor medfølelsen er placeret i hjernen.

Et forskerhold ved Stanford University i USA har ved hjælp af en række museforsøg fundet det sted i hjernen, som rummer empatien, dvs. evnen til at opleve andres følelser.

Forskerne satte mus sammen to og to i bure. I hvert bur fik mus 1 en indsprøjtning i den ene bagpote, som gav en betændelsesreaktion.

Som ventet var det tydeligt at se, at den havde en øm pote, men overraskende viste mus 2 i løbet af en time de samme symptomer, endda i begge bagpoter.

Kontakten mellem hjernecentrene anterior cingulate cortex (gul) og nucleus accumbens (rød) er afgørende for vores empatiske evner.

© Shutterstock

I det næste forsøg fremkaldte forskerne betændelse hos begge mus, men gav kort efter den ene en morfinsprøjte, som fjernede smerterne.

Nu viste det sig, at den anden mus oplevede den samme smertelindring, selvom den ikke havde fået bedøvelsesmidlet.

Blokering fjernede empatien

Analyser af hjerneaktiviteten under forsøgene viste, at musene med den empatiske adfærd havde ekstra høj aktivitet i to områder.

Det ene, kaldet anterior cingulate cortex, er bl.a. kendt for at have med moral og impulskontrol at gøre, mens det andet, nucleus accumbens, er involveret i bl.a. motivation og belønning.

Da forskerne blokerede forbindelserne mellem de to områder, mistede musene deres empatiske adfærd.

Resultatet kan føre til en bedre forståelse af fx psykopati, som forstyrrer de empatiske evner.