Shutterstock

Nyopdagede hjerneceller styrer din hjernes trafik

I menneskehjernen har forskere fundet en helt ny type hjernecelle, der kan gøre os klogere på psykiske sygdomme som skizofreni, psykose og depression.

Det er ikke kun antallet af hjerneceller, som adskiller vores hjerne fra andre dyrs. Nye undersøgelser viser, at vi måske også har en særlig type hjerneceller, andre arter ikke har.

Et forskerhold fra Ungarn har studeret forskellen på hjernevæv fra det yderste lag af hjernebarken hos mus og mennesker, og i menneskehjernen opdagede de en helt ukendt type hjerneceller.

Hjernebarken tager sig bl.a. af højere funktioner som tankeprocesser, indlæring og abstrakt tænkning.

Forskerne har døbt de nyopdagede celler “hyben-neuroner”, fordi de har en busket form med mange tæt forgrenede udløbere.

De nyopdagede hjerneceller kontrollerer kommunikationen mellem andre hjerneceller.

© Tamas Lab/University of Szeged

Hybenneuronerne er såkaldte hæmmende neuroner, der regulerer signalstrømmen mellem andre hjerneceller, nærmest som et trafiklys.

Har måske betydning for psykisk sygdom

Hybenneuronerne udgør 10-15 pct. af de hæmmende neuroner i hjernebarkens yderste lag, men deres kontaktpunkter med andre celler tyder på, at de er vigtige i forhold til at bremse signaler til hjernecellernes forgreninger.

Nu vil forskerne kortlægge neuronernes præcise rolle og undersøge, om defekte hybenneuroner har betydning for psykiske sygdomme som skizofreni, psykose og depression.