Shutterstock

Særligt stof gendanner hukommelsen

Forskere har udviklet et stof, der kan aktivere hukommelsescenteret i hjernen og gøre hjernecellerne yngre. Opdagelsen kan i fremtiden hjælpe patienter med hukommelsestab.

Vores hukommelse bliver dårligere med alderen, ligesom sygdomme som demens, skizofreni og depression stjæler vores minder.

Canadiske forskere har udviklet et stof, som måske kan genopbygge hukommelsen og forynge hjernens celler.

Forskerne fokuserede på signalstoffet GABA – det vigtigste hæmmende signalstof i hjernen, hvor det virker i kontaktleddet mellem to nerveceller, den såkaldte synapse.

GABA dæmper cellernes signaler, så nervecellerne ikke bliver hyperaktive. Undersøgelser viser, at et for lavt niveau af GABA bl.a. hænger sammen med nervøsitet, depression og koncentrationsbesvær.

Mus får hukommelsen tilbage, når forskere påvirker signalstoffer mellem hjernens celler.

© Shutterstock

Succesfulde museforsøg

Det nye stof er designet til at aktivere GABA-receptorer i synapser i hukommelsescenteret hippocampus. Forskerne har afprøvet stoffet på mus, som havde svækket hukommelse pga. stress.

En enkelt dosis øgede musenes evne til at huske den rigtige vej gennem en labyrint, og i løbet af 30 minutter fungerede deres hukommelse normalt.

Stoffet virkede også hurtigt på mus, der havde dårlig hukommelse pga. deres alder. Forskerne kunne samtidig se, at musenes aldrende nerveceller begyndte at blive lige så aktive som nervecellerne hos yngre mus.