Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hovedpinepiller gør dig mere risikovillig

Hovepinetabletter påvirker hjernen, så ikke kun smerten, men også frygten dæmpes.

Shutterstock

Det smertestillende stof paracetamol findes i over 600 typer håndkøbsmedicin som fx Panodil, Pamol og Pinex. Nu viser en ny undersøgelse fra Ohio State University i USA, at stoffet ikke kun dæmper smerter, men også gør os mere risikovillige.

Forskerne gennemførte forsøg med 500 personer, hvor halvdelen fik paracetamol i den anbefalede dosis, mens den anden halvdel fik placebo. Efter lidt under en time fik alle personerne målt, hvor risikovillige de var.

Stoffet paracetamol får fx et bungeejump til at virke mindre skræmmende, viser nyt forsøg.

© Shutterstock

De blev fx bedt om at blæse i en ballon for at opnå et pengebeløb. Jo mere de blæste ballonen op, desto flere penge fik de, men bristede ballonen, var gevinsten væk. Der viste sig en klar tendens til, at de personer, som fik paracetamol, dristede sig til at blæse mere i ballonen.

Mere parat til at satse alt på spil

Tilsvarende viste spørgeundersøgelser, at det smertestillende stof gjorde forsøgspersonerne villigere til at gennemføre angstfremkaldende handlinger som bungeejump. Det samme gjaldt personernes vilje til at satse hele deres indkomst på spil som hestevæddeløb.

Forskerne mener, at effekten også kan have samfundsmæssig betydning, fordi medicinen er så udbredt; fx vil mange med symptomer på covid-19 tage paracetamol, og det er uheldigt, hvis det betyder, at de nedvurderer risikoen for at smitte andre.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul