Kærlighed og præriemus top

Præriemus afslører hemmeligheden bag monogami

En lille, mørkebrun gnaver på omkring 12 centimeter er måske nøglen til at forstå, hvorfor vi mennesker oplever kærlighed.

27. maj 2016 af Nanna Vium

Med sin ydmyge vægt på cirka 50 gram og sin letpjuskede pels ser den ikke ud af meget, den lille præriemus.

Men en række forskere mener nu, at det lille væsen ligger inde med svaret på et af videnskabens helt tunge spørgsmål:

Hvorfor oplever mennesker kærlighed?

Knytter livslange bånd

I næsten to årtier har Larry Young nærstuderet den lille gnaver.

Han er psykiater og forsker ved Emory University i USA, og han er kommet frem til flere iøjnefaldende resultater på sin vej.

Præriemusene adskiller sig nemlig fra langt de fleste pattedyr på Jorden ved at knytte livslange og monogame bånd, med den medmus de smider sig i elskovsreden med.

Som de fleste mennesker kan de endda også opleve følelser, som jalousi, empati og sorg, i forhold til deres partner og familie.

En sand kærlighedscocktail

I deres forskning fandt Young og hans kolleger frem til, at der udskilles en særlig kærligheds-cocktail af hormoner i hjernen på præriemusen under deres døgnlange parrings-seancer.

Kærlighedshormonerne hedder oxytocin og vasopressin, og de udskiller sig faktisk også i hjernen på præriemusens næsten identiske og nært beslægtede kusine, markmusen, som mildest talt lever en mere Don Juansk levestil.

Men på ét punkt adskiller præriemusen sig fra sin mere løsslupne kusine.

Præriemusen har nemlig langt flere receptorer i hjernens belønnings- og afhængighedscenter til at opsnappe kærlighedshormonerne. Og det er netop de receptorer, der menes at være nøglen bag både deres og nogle menneskers monogami.

Injicerer monogami

En tese, der kun blev understreget i senere forsøg. Ved hjælp af en virus injicerede Young den løsslupne markmus-kusine med et gen, der skred ind i dens DNA og dannede flere receptorer.

Hvad der skete efterfølgende, overraskede forskerne.

De markmus, der var injiceret med virussen, valgte nu at blive ved deres elskers side.

  • En ekstraordinær gave til videnskaben, lyder det om opdagelsen fra Thomas Insel, der er Leder af National Institute of Mental Health i USA til Smithsonian.com.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.