Sådan læser du bedst til eksamen

Sov pandelappen til et 12-tal og hold nallerne fra Facebook, der pumper din hjerne med stresshormoner. Her er Illustreret Videnskabs guide til den ideelle eksamensforberedelse.

1. Sov igennem

© Shutterstock

Søvn er helt uundværligt for hjernen, der forstærker vigtige forbindelser, danner nye og tæmmer ud i affaldsstoffer, mens du svæver i drømmeland.

I 2014 viste amerikanske forskere, at søvnmangel kan få hjernen til at skrumpe – især i pandelappen, der er vigtig for bl.a. koncentration, hukommelse og problemløsning.

2. Tag pauser

Forskere kalder det ”cramming”, når studerende overbebyrder dem selv ved at læse et enormt pensum på meget kort tid inden en eksamen. Og ifølge forskningen, kan metoden ikke betale sig.

Hjernen har brug for pauser til at lagre ny viden, og undersøgelser viser, at hjernecellerne lærer hurtigere og i længere tid, hvis du læser struktureret og med pauser over en længere periode.

3. Test dig selv

Studerende, der løbende efterprøver deres viden klarer sig bedre til en endelig eksamen, end dem, der kun læser pensum gentagende gange.

Du kan også indprente dig stoffet ved at fortælle dine venner eller familie om det, du har læst – på den måde tvinger du dig selv til at forstå pensum så godt, at du kan forklare det til andre på en forståelig måde.

4. Læg mobilen væk

Studerende, der multitasker, mens de lærer, præsterer dårligere end dem, der ikke gør. Det har flere undersøgelser dokumenteret.

Hvis du skriver beskeder, tjekker mails, er på Facebook og tweeter, mens du læser, bruger din hjerne hele tiden energi på at skifte fokus i stedet for at lære.

Multitasking kan desuden fremkalde stresshormoner som kortisol og adrenalin, så du får svært ved at tænke klart.