Typisk følges Solens stråler med en advarsel om ikke at få for meget af dem. Men sollys udløser også en kaskade af kemi, der kan fungere som mirakelkur for den mentale helse – hele vinteren.
At dit humør om vinteren hænger sammen med mængden af sol, du får om sommeren, er en videnskabelig erkendelse, der først er opstået i det 21. århundrede.
Sammenhængen er kompleks og delvist uudforsket, men to af hovedrolleindehaverne er et hormon og et vitamin, der både sammen og hver for sig hjælper vinterhumøret på vej.
Lyset fra den brændende gasklump, vores planet kredser omkring, påvirker direkte din søvn, hukommelse, årvågenhed og humør ved at udløse hormonet serotonin i hjernen.
Samtidig udløser solstrålerne D-vitamin i huden – og kombinationen kan være nøglen til at holde vinterdepressionen fra døren.
Kroppen producerer selv mirakel-vitamin
D-vitamin er en slags naturligt steroid, der får en lang række funktioner i kroppen til at glide og fx igangsætter immunsystemet og styrker hukommelsen.
Undersøgelser har omvendt vist, at mangel på D-vitamin kan medføre depression.
Når huden bliver udsat for sollys, danner den selv D-vitamin. Lyset består af stråling kaldet UV-B, der trænger ned i huden og nedbryder en type fedtstoffer kaldet 7-dehydrokolesterol, som derved bliver omdannet til en slags D-vitamin, D3.