Shutterstock
MRI-skanning af hjerne

Skanning kan afsløre risiko for selvmord

Forskere har opdaget en særlig receptor på overfladen af hjernecellerne, som de mener er afgørende for selvdestruktive tanker. Opdagelsen kan være med til at diagnosticere PTSD eller selvmordstanker tidligere og bidrage til bedre behandlinger af lidelserne.

Mennesker med den traumatiske stresslidelse PTSD rammes ofte af selvmordstanker, og i dag har lægerne ingen midler, som er egnede til at hjælpe mod det.

Nu giver forskere fra Yale University i USA håb om, at de kan få det.

Forskerne har opdaget, at en bestemt receptor på overfladen af hjernecellerne ser ud til at være helt central for de selvdestruktive tanker.

Når en person har ekstra mange af receptorerne, som kaldes mGluR5, kan det være tegn på, at han eller hun er selvmordstruet.

Et forhøjet niveau af en receptor ved navn mGluR5 (grøn) kan være tegn på selvmordstanker.

rask patient
© Margaret T. Davis and Irina Esterlis

Rask person

Selvmordstruet PTSD-patient

Fem hjerneområder lyste op ved PTSD

Forskerne skannede hjernen hos 29 personer med PTSD og 29 raske mennesker. Før skanningen blev de alle spurgt om, hvorvidt de gik med selvmordstanker.

Resultaterne viste, at der i fem regioner af hjernen generelt var et forhøjet niveau af mGluR5 hos PTSD-patienterne i forhold til hos de raske personer.

Samtidig kunne forskerne se, at niveauet af mGluR5 var ekstra højt hos de patienter, som gik med selvmordstanker.

Regulering af receptor kan føre til behandling

Målinger af mGluR5-niveauet kan både bruges til at diagnosticere PTSD og til at vurdere selvmordsrisikoen hos en patient.

Samtidig giver opdagelsen mulighed for at udvikle nye lægemidler, som kan regulere mGluR5-niveauet.