Shutterstock

Skanning skal forudsige depression

For første gang er der målt fysiske ændringer i hjernen forud for depressionen og dens symptomer. Det betyder, at sygdommen kan forudsiges, mener forskerhold fra Skotland.

Flere undersøgelser har vist, at depression er forbundet med fysiske ændringer i hjernen, men spørgsmålet har været, om det er forandringerne, der er skyld i depressionen eller omvendt.

Nu har et forskerhold fra The University of Edinburgh i Skotland for første gang fundet en forandring, som går forud for depressionen.

Hjerneændringer kunne måles forud for depressionen

Forskerne granskede to store genetiske databaser, som rummer dna-analyser, hjerneskanninger og informationer om depression hos titusinder af mennesker.

Forandringer i de talamiske baner går forud for depression, viser nye undersøgelser.

© Shutterstock

Her kunne de se, at hos mennesker, som var genetisk disponerede for depression, skete der forandringer i hjernen, når depressionen opstod.

Bl.a. mistede de en del af hjernens hvide substans, der indeholder de nerveforbindelser, som bringer forskellige centre i kontakt med hinanden.

Skanning giver håb om tidlig behandling

Men forskerne fandt også forandringer i de såkaldte forreste talamiske baner, dvs. nervebundter fra talamus, som bl.a. har med opmærksomhed og bevidsthed at gøre.

Ændringerne så ud til at være til stede, allerede før symptomerne på depression opstod.

Opdagelsen giver håb om, at hjerneskanninger vil kunne forudsige depressionen, så patienten kan komme tidligere i behandling.