Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skanning skal forudsige depression

For første gang er der målt fysiske ændringer i hjernen forud for depressionen og dens symptomer. Det betyder, at sygdommen kan forudsiges, mener forskerhold fra Skotland.

Shutterstock

Flere undersøgelser har vist, at depression er forbundet med fysiske ændringer i hjernen, men spørgsmålet har været, om det er forandringerne, der er skyld i depressionen eller omvendt.

Nu har et forskerhold fra The University of Edinburgh i Skotland for første gang fundet en forandring, som går forud for depressionen.

Hjerneændringer kunne måles forud for depressionen

Forskerne granskede to store genetiske databaser, som rummer dna-analyser, hjerneskanninger og informationer om depression hos titusinder af mennesker.

Forandringer i de talamiske baner går forud for depression, viser nye undersøgelser.

© Shutterstock

Her kunne de se, at hos mennesker, som var genetisk disponerede for depression, skete der forandringer i hjernen, når depressionen opstod.

Bl.a. mistede de en del af hjernens hvide substans, der indeholder de nerveforbindelser, som bringer forskellige centre i kontakt med hinanden.

Skanning giver håb om tidlig behandling

Men forskerne fandt også forandringer i de såkaldte forreste talamiske baner, dvs. nervebundter fra talamus, som bl.a. har med opmærksomhed og bevidsthed at gøre.

Ændringerne så ud til at være til stede, allerede før symptomerne på depression opstod.

Opdagelsen giver håb om, at hjerneskanninger vil kunne forudsige depressionen, så patienten kan komme tidligere i behandling.

Læs også:

Kvinde knækker fingre
Kroppen

Kan det virkelig passe, at jeg får gigt af at knække fingre?

2 minutter
Hjernen

Elektromagnetisme lindrer depression

10 minutter
Hjernen

Ny forskning: Din partner giver dig bedre søvn

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul