Små rør lapper hjerneskader

Stamceller er for store til at nå ind til hjernens små afkroge og hele skader efter slagtilfælde. Derfor har forskerne taget et nyt middel i brug for at afværge hjerneskader.

Exosomer (rød) bringer aktive stoffer til cellernes kerne (blå), så hjerneskader heler hurtigere.

© University of Georgia

Patienter kan komme sig hurtigere efter slag­tilfælde med hjælp fra en ny stamcelle­teknik.

Et slagtilfælde skyldes enten en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen og volder ofte store skader på offerets hjernevæv.

Patienterne får for eksempel svære lammelser i deres arme og ben, tale­besvær eller balanceproblemer, der betyder, at de skal igennem en lang og besværlig genoptræning for at vinde de tabte evner tilbage.

Små rør heler hjernen hurtigere

Stamceller producerer stoffer, som får både blodkar og hjernevæv til at vokse frem igen, men de kan ikke altid finde vej til alle dele af hjernen.

Med den nye teknik ud­træk­ker forskerne såkaldte exo­somer – små, rørformede strukturer, som stamceller producerer, og som transporterer de aktive stoffer.

Exosomerne kan nå bredere ud i hjernen, end stamceller kan, fordi de er mindre og derfor kan krydse barrierer, som hele stamceller er for store til at forcere. Derfor kan de små rør hele hjerneskader hurtigere.

Forsøg er lovende

Forskerne trækker exosomer ud af stamceller i laboratoriet og sprøjter dem derefter ind i hjernens blodkar.

Teknikken har indtil videre vist gode resultater hos forsøgsdyr, og næste skridt er at afprøve teknikken på mennesker.