Søvngængeri

Hvorfor går nogle mennesker i søvne?

Søvngængeri er den sære tilstand, hvor folk kan finde på at flytte om på møblerne, tage tøj på og lave mad - selvom de sover. Hvad skyldes det?

15. oktober 2015

Søvngængere kan udføre komplicerede handlinger

Omkring fem procent af befolkningen oplever som børn at gå i søvne, men hos langt de fleste ophører denne natlige aktivitet helt af sig selv, når de bliver voksne.

Søvngængere rejser sig op i sengen midt under den dybe, drømmeløse søvn. Mens de stadig sover og er uden bevidsthed, kan de i flere minutter gå omkring og tale.

Nogle gange kan søvngængere udføre komplicerede handlinger, som at flytte om på møblerne, tage tøj på og lave mad, og i 2005 kravlede en britisk pige sågar ud på en kran.

Oftest ender det med, at søvngængerne går i seng af sig selv igen og sover videre. Når de vågner næste morgen, kan de som regel ikke huske noget om episoden.

Søvnunderskud, forsinket udvikling og angst

Hos voksne ses fænomenet især i perioder med stort søvnunderskud. En af de bedste metoder til at forebygge søvngængeri er derfor at sove godt og rigeligt. Nogle forskere har knyttet søvngængeri hos børn sammen med en forsinket udvikling af centralnervesystemet, mens det hos voksne er blevet forbundet med psykiatriske lidelser som skizofreni og angst.

Nogle undersøgelser tyder desuden på, at migrænepatienter oftere går i søvn end andre. Der er imidlertid tale om enkeltstående undersøgelser, der ikke giver et samlet billede, så reelt står forskerne på relativt bar bund med hensyn til at forklare årsagerne til søvngængeri.

Søvngængeri er ikke farligt

Selvom søvngængere i enkelte tilfælde er faldet ned ad trapper eller ud ad vinduer, er der ifølge søvnforskerne normalt ikke noget alarmerende ved at gå i søvne.

Tilstanden behøver ikke behandles, hvis ellers de natlige aktiviteter foregår på betryggende vis.

Underholdende og lærerig læsning for hele familien

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.