Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Søvngænger

Hvorfor går nogle mennesker i søvne?

Søvngængeri er den sære tilstand, hvor folk kan finde på at flytte om på møblerne, tage tøj på og lave mad - selvom de sover. Hvad skyldes det?

Shutterstock

Søvngængeri

Omkring fem procent af befolkningen oplever som børn at gå i søvne, men hos langt de fleste ophører denne natlige aktivitet helt af sig selv, når de bliver voksne.

Søvngængere rejser sig op i sengen midt under den dybe, drømmeløse søvn. Mens de stadig sover og er uden bevidsthed, kan de i flere minutter gå omkring og tale.

Nogle gange kan søvngængere udføre komplicerede handlinger, som at flytte om på møblerne, tage tøj på og lave mad, og i 2005 kravlede en britisk pige sågar ud på en kran.

Oftest ender det med, at søvngængerne går i seng af sig selv igen og sover videre. Når de vågner næste morgen, kan de som regel ikke huske noget om episoden.

Søvnunderskud, forsinket udvikling og angst

Hos voksne ses fænomenet især i perioder med stort søvnunderskud. En af de bedste metoder til at forebygge søvngængeri er derfor at sove godt og rigeligt.

Nogle forskere har knyttet søvngængeri hos børn sammen med en forsinket udvikling af centralnervesystemet, mens det hos voksne er blevet forbundet med psykiatriske lidelser som skizofreni og angst.

Nogle undersøgelser tyder desuden på, at migrænepatienter oftere går i søvn end andre. Der er imidlertid tale om enkeltstående undersøgelser, der ikke giver et samlet billede, så reelt står forskerne på relativt bar bund med hensyn til at forklare årsagerne til søvngængeri.

Læs også:

Intelligens

Krydsord #8 – Hele verdens sygdomme

1 minut
Donald Trump pekar på sin hjärna
Hjernen

USA delt i to: Splittelsen sidder også i hjernen

3 minutter
Hjernen

OPTISK BEDRAG: Kan du heller ikke se alle 12 prikker?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul