Søvnmangel får din hjerne til at æde sig selv
Hvis du ikke sover, begynder celler at fortære din hjernes forbindelser. Ny forskning afslører, hvor galt det kan gå, når du ikke får din nattesøvn.

Immunceller i hjernen kommer på overarbejde, når vi ikke får nok søvn, viser ny forskning.
Hver nat, mens du svæver i drømmeland, foregår et oprydningsarbejde af dimensioner under din kranieskal.
Særlige immunceller gør hovedrent i hjernen ved at tømme ud i affaldsstoffer og luge ud i unødvendige forbindelser, når du sover. Og hvis ikke du får din søvn, går oprydningsarbejdet helt galt. Det har italienske forskere netop opdaget.
Mus holdt vågne i fem dage
Især to celletyper er vigtige for, at hjernen kan rense ud om natten: Astrocytter luger ud i hjernens gamle forbindelser, mens mikroglia-celler støvsuger affaldsstoffer fra gamle og døde celler.
Forskerne undersøgte bl.a. hjernen i tre grupper af mus. Den første gruppe sov så længe, de ville. En anden gruppe blev holdt vågne i otte timer for at efterligne det, der sker, når vi mister søvn i en periode. En tredje gruppe blev udsat for kronisk søvnmangel og frarøvet søvn i hele fem dage.
Søvnmangel fører til demens
Begge oprydningsceller reagerede på søvnmanglen. Hos veludhvilede mus var astrocytter, der luger ud, aktive i 6 % af hjernens synapser; de punkter hvor hjernecellerne mødes.
Mus, der blev frarøvet en del af deres søvn havde aktive astrocytter i 8 % af synapserne, mens kronisk søvnmangel førte til, at cellerne lugede ud i hele 13,5 %.
Det mest bekymrende var dog, at de mus, der blev udsat for kronisk søvnmangel havde mere aktive mikroglia-celler – og det har forskere i længere tid forbundet med en række hjernesygdomme, bl.a. alzheimer.