Studerende kobler deres hjerner på internettet

To afrikanske studerende har koblet deres hjerner til internettet og set deres armbevægelser manifestere sig på skærmen. Snart kan du styre ovnen og telefonen med tankerne.

Brainternet

I fremtiden kan du surfe på internettet ved tankens kraft. Den første hjerne er allerede koblet på.

© Shutterstock

Forestil dig, at du er på vej hjem fra dit arbejde. Du låser bilen op, tænder for ovnen i hjemmet og sender en sms til din kæreste om, at du er på vej. Det hele sker blot ved tankens kraft.

Det lyder som science fiction, men faktisk er vi kommet utrolig tæt på, at det kan lade sig gøre.

For første gang nogensinde er det nemlig lykkedes at koble en menneskehjerne direkte på internettet. Og ideen kommer fra to studerende fra University of the Witwatersrand, Johannesburg, Sydafrika.

Livestreamer hjernebølger til nettet

Projektet hedder Brainternet og foregår ved, at forsøgspersoner er blevet udstyret med en mobil EEG-måler, som måler hjernebølger, monteret på hovedet og en lommecomputer med internetadgang. De to enheder livestreamer aktiviteten i forsøgspersonens hjerne op til et website, hvor forskerne og andre interesserede kan følge med.

Resultatet er en masse streger på en skærm. Med intelligent software, som kan afkode sammenhængen mellem hjerneaktivitet og bevægelser, er det muligt at se, når forsøgspersonerne fx løfter deres arme.

Se hvordan de to studerende med simpel teknik livestreamer deres hjerneaktivitet på internettet.

Snart kan du styre det hele med tankens kraft

Resultatet er opnået med udstyr, der kan købes for et par tusinde kroner på nettet samt en hulens masse opfindsomhed.

Når studerende kan opnå dette med så simple midler rejser spørgsmålet sig, hvad der sker, når it-giganter som Google og Apple rykker på området.

Spørgsmålet er ikke ’om’, men ’hvornår’ mere avancerede programmer kan aflæse din hjerneaktivitet i større deltaljer, som kan tolkes og bruges til at aktivere alverdens gadgets som din telefon, din ovn eller din bil.