Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sukker

De hvide sukkerkrystaller og kokain har ikke kun udseendet til fælles – de påvirker også hjernen på samme måde.

© Shutterstock
Mennesket - Hjernen

Sukker er narko for din hjerne

Når du indtager det, spreder en følelse af lykke og glæde sig i kroppen – og du vil have mere. Det lyder som narkotika, men effekten kommer også fra noget, vi indtager hver dag: sukker.

Du tager en vingummi fra posen. Og så én til. Og en til. Jo flere, du spiser, desto sværere bliver det at stoppe, før posen er tom. Og det er der en god grund til.

Sukker påvirker din krop på samme måde som fx kokain: søde fødevarer aktiverer hjernens belønningssystem og udløser et velvære, som kroppen vil have mere af.

Sukker udløser belønning

I munden rammer smagen af vingummi smagsreceptorer for sød på tungen, og et signal sendes til hjernebarken, hvor områder bearbejder forskellige smage.

Signalet frigiver dopamin, som er et stof, der sender beskeder mellem hjernens nerveceller. Stoffet udløser en følelse af lykke og glæde.

Dopamin påvirker hjernens belønningssystem, som er et netværk af signalveje mellem hjerneregioner med mange dopaminreceptorer. Det er også her, stoffer som kokain og alkohol sætter ind.

Trangen melder sig

Stimulansen giver lyst til at gentage handlingen for at opnå den gode følelse igen. Og når hjernen først har lært, hvordan effekten opnås, er der ingen vej tilbage: sukkertrangen melder sig, og vingummierne bliver uimodståelige.

Det er ikke farligt at spise en pose vingummi, men hvis kroppen får rigtig meget sukker, bliver hjernens belønningssystem overaktiveret.

Det giver afhængighedssymptomer som kontroltab og øget trang – præcis som når en misbruger er afhængig af kokain. Kroppen får en større tolerance over for sukker, så mere og mere skal til for at opnå lykkefølelsen.

Så måske skal du tænke en ekstra gang, inden du tømmer slikposen helt.

Læs også:

Donald Trump pekar på sin hjärna
Hjernen

USA delt i to: Splittelsen sidder også i hjernen

3 minutter
Intelligens

Krydsord #8 – Hele verdens sygdomme

1 minut
Hjernen

OPTISK BEDRAG: Kan du heller ikke se alle 12 prikker?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul