Aaron Fulkerson, Flickr
Optisk bedrag

Synet bedrager: Kan du få mandlerne til at ligge stille?

Ved første øjekast ligner det, at mandlerne på billedet er i bevægelse. Det gør det også ved andet øjekast, men faktisk ligger de helt stille. Dine flakkende øjne spiller din hjerne et puds, og får mandlerne til at danse.

Kast et blik på mandlerne, der ligger i et særligt mønster. Kan du få dem til at ligge stille? Nej, vel?

Mest af alt ligner billedet en animation i bevægelse, men der er rent faktisk tale om et stillestående billede. Bevægelsen skyldes, at dine øjne spiller dig et puds.

Dine øjne flakker konstant for at se så meget som muligt og for at følge alle bevægelser, der forekommer i dit synsfelt.

Når mandlerne ser ud, som om de rykker uroligt rundt, er det fordi, de brune pletter er omgivet af en sort skygge i den ene side og en hvid skygge i den anden.

Kontraster forvirrer hjernen

Vores blik tiltrækkes automatisk af kontraster, og da de findes overalt i billedet, får øjnene så travlt med at flytte sig rundt, at hjernen fejltolker bevægelsen og tror, det er billedet, der bevæger sig.

Altså er det ikke mandlerne, der bevæger sig, men dit flakkende blik og din forvirrede hjerne, der får det til at se sådan ud.

Du kan dog med lidt god vilje bringe ro i det optiske bedrag. Fokusér på en enkelt mandel. Hvis du holder blikket roligt nok, vil de andre mandler stoppe med at bevæge sig.