Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan du få de lyserøde pletter til at forsvinde?

OPTISK BEDRAG: Kig på krydset i midten. Efter få sekunder vil du opleve, hvordan dine øjne snyder din hjerne. Og jo længere du stirrer, des større bliver bedraget.

Hvis du stirrer intenst på det sorte kryds i midten, vil du opleve, at de lyserøde cirkler langsomt forsvinder. I stedet vil en grøn plet fare rundt i en cirkel.

Men den grønne plet eksisterer ikke. Og de lyserøde pletter forlader aldrig den grå baggrund. Animationen narrer din hjerne til at skabe en virkelighed, der er langt fra den virkelige verden.

Dobbelt op på snyd

Illusionen er en såkaldt ”Lilac Chaser” og snyder dit syn og din hjerne på to måder.

1: De manglende pletter

I dine øjnes nethinder findes to typer sanseceller: stave og tappe. De registrerer farveforskelle. Men de bliver hurtigt trætte. Hvis et objekt er stillestående, og dine øjne er fokuserer på det, vil omkringliggende objekter smelte sammen med baggrunden efter kort tid.

Normalt er det ikke et problem, da øjet bevæger sig ca. tre gange i sekundet, og derfor holdes stavene og tappene stimulerede og vågne.

Effekten kan sammenlignes med, hvis et lille stykke papir lander på din arm. Du vil mærke papiret, når det rammer armen, men efter kort tid kan du ikke mærke det længere. Hvis papiret bevæger sig en smule, stimulerer det nerverne i huden, og du kan mærke det igen.

2: Den grønne plet

Når øjet og hjernen udvisker et billede gør de det ved at kompensere med den modsatte farve. I denne illusion fylder øjet altså de lyserøde pletter ud med den modsatte farve, grøn, og det gør pletterne grå ligesom baggrunden.

I Lilac Chaseren forsvinder de lyserøde pletter på skift og efterlader et gråt tomrum. Men øjnene kompenserer for den lyserøde plet selv om den er forsvundet, og derfor fremstår det tomme grå område som en grøn plet.

Læs også:

Hjernen

Herpes kan føre til alzheimer

2 minutter
Intelligens

Dovenskab kan være tegn på intelligens

3 minutter
Hjernen

5 optiske illusioner

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul