Wikimedia Commons

Synsbedrag: Kan du få de lyserøde pletter til at forsvinde?

Kig på krydset i midten. Efter få sekunder vil du opleve, hvordan dine øjne snyder din hjerne. Og jo længere du stirrer, des større bliver bedraget.

17. april 2018 af Babak Arvanaghi

Hvis du stirrer intenst på det sorte kryds i midten, vil du opleve, at de lyserøde cirkler langsomt forsvinder. I stedet vil en grøn plet fare rundt i en cirkel.

Men den grønne plet eksisterer ikke. Og de lyserøde pletter forlader aldrig den grå baggrund. Animationen narrer din hjerne til at skabe en virkelighed, der er langt fra den virkelige verden.

Dobbelt op på snyd

Illusionen er en såkaldt ”Lilac Chaser” og snyder dit syn og din hjerne på to måder.

1: De manglende pletter

I dine øjnes nethinder findes to typer sanseceller: stave og tappe. De registrerer farveforskelle. Men de bliver hurtigt trætte. Hvis et objekt er stillestående, og dine øjne er fokuserer på det, vil omkringliggende objekter smelte sammen med baggrunden efter kort tid.

Normalt er det ikke et problem, da øjet bevæger sig ca. tre gange i sekundet, og derfor holdes stavene og tappene stimulerede og vågne.

Effekten kan sammenlignes med, hvis et lille stykke papir lander på din arm. Du vil mærke papiret, når det rammer armen, men efter kort tid kan du ikke mærke det længere. Hvis papiret bevæger sig en smule, stimulerer det nerverne i huden, og du kan mærke det igen.

2: Den grønne plet

Når øjet og hjernen udvisker et billede gør de det ved at kompensere med den modsatte farve. I denne illusion fylder øjet altså de lyserøde pletter ud med den modsatte farve, grøn, og det gør pletterne grå ligesom baggrunden.

I Lilac Chaseren forsvinder de lyserøde pletter på skift og efterlader et gråt tomrum. Men øjnene kompenserer for den lyserøde plet selv om den er forsvundet, og derfor fremstår det tomme grå område som en grøn plet.

Vil du vide mere om hjernen, så tjek vores brandtilbud
  • Adgang til vores e-magasiner, bl.a. National Geographic og Bo Bedre 
  • En elegant trådløs Bluetooth-højttaler fra Sonitum 
  • To numre af Illustreret Videnskab 
 Slå til nu, og få hele pakken for kun 49,50 kroner – du sparer 407 kroner. 

Test din egen intelligens lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

>> TAG DIN IQ-TEST HER!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.