Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ultralyd kan kickstarte en hjerne i koma

To patienter, som var næsten bevidstløse, er blevet vækket med ultralydbehandling.

Shutterstock

Ny eksperimentel behandling af to patienter, som lå i en komalignende tilstand, har nu overbevist forskere om, at ultralyd i nogle tilfælde kan sætte gang i en hjerne, som er næsten bevidstløs.

De to patienter havde begge hjerneskader, som medførte, at de i henholdsvis 14 og 32 måneder kun havde vist meget små tegn på bevidsthed, og det var umuligt at få kontakt med dem.

Forskere fra University of California i USA forsøgte derfor at påvirke hjernen med ultralyd.

Fokuserede ultralydbølger (gul) mod området talamus (orange) kan i nogle tilfælde vække bevidstheden.

© Martin Monti/UCLA

De fokuserede lydbølgerne mod en struktur i hjernen kaldet talamus, som er involveret i bl.a. søvn, opmærksomhed og bevidsthed. Behandlingen varede ti minutter og blev gentaget en uge senere.

Kunne pludselig svare på spørgsmål

Få dage efter terapien kunne begge patienter reagere på simple instrukser, fx om at slippe en bold, ligesom de kunne svare ja og nej på spørgsmål ved at nikke eller ryste på hovedet.

Hos den ene patient var forbedringen varig, mens den hos den anden desværre fortog sig i løbet af de følgende måneder. Hos en tredje patient, som også fik behandlingen, var der ingen effekt af den.

Forskerne er ikke sikre på årsagen, men forklaringen kan være, at patienten har haft skader på selve talamus. Alt i alt viser forsøgene dog, at ultralyd i visse tilfælde kan kickstarte en hjerne i en komalignende tilstand.

Læs også:

Hjernen

Hovedpinepiller ændrer din adfærd

2 minutter
Intelligens

Krydsord #18 – Det Store Sygdomskryds, Del To!

1 minut
Hjernen

5 optiske illusioner

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul