Shutterstock

Undersøgelse afslører: Sådan kan hash ændre hjernen hos fostre

Forsøg på rotter afslører, at indtag af THC under graviditeten kan skabe varige ændringer i hjernens belønningssystem hos fostre.

Nye undersøgelser tyder på, at det kan skabe varige skader i hjernen på fostre, hvis en kvinde bruger hash under graviditeten.

Forskere fra University of Cagliari i Italien gav stoffet THC, som er det psykoaktive stof i hash, til gravide rotter og fulgte herefter adfærden og hjerneudviklingen hos deres afkom.

Det viste sig, at ungerne af hankøn fik en større følsomhed over for THC, end hvis moderen ikke havde fået stoffet. Hos unger af hunkøn var der ingen forskel.

Rotteforsøg viser, at centeret VTA bliver hyperaktivt, hvis fostre udsættes for stoffet THC.

© Shutterstock

Forskerne advarer gravide mod at bruge cannabis

Forskerne fandt herefter ud af, at forandringerne i hjernen hos han­ungerne skyldtes, at en gruppe nerveceller i hjernecenteret VTA blev hyperaktive, når de blev udsat for signalstoffet dopamin.

VTA spiller en central rolle for hjernens belønningssystem, hvor dopamin giver os en oplevelse af velvære.

Der er blandt hjerneforskere stor diskussion om forbindelsen mellem cannabis og udvikling af skizofreni, der er karakteriseret ved en øget dopaminproduktion.

De italienske forskere tør endnu ikke konkludere, at udsættelse for THC i fostertilstanden kan føre til skizofreni hos mennesker, men deres nye resultater får dem til at advare imod, at gravide kvinder bruger cannabis som middel mod for eksempel morgenkvalme.