Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Undertrykte tanker skjuler sig i hjernen

Forskere har opdaget, hvor uønskede tanker gemmer sig, uden at du er bevidst om dem.

Shutterstock

Uønskede tanker har deres helt eget gemmested i hjernens visuelle center. Det viser en ny undersøgelse fra University of New South Wales i Australien.

Opdagelsen kan få betydning for behandling af lidelser som PTSD, hvor traumatiske oplevelser bliver ved at fremkalde angstreaktioner.

Forbudte frugter og grøntsager

Forskerne bad 15 personer om at visualisere et rødt æble eller en grøn broccoli, mens deres hjerner blev skannet. En computer registrerede samtidig det mønster af aktive hjerneceller, som det indre billede fremkaldte hos personerne.

Forskerne bad dem herefter om at undgå at tænke på æblet eller broccolien i mindst 12 sekunder, men uden at forsøge at erstatte billedet med andre visualiseringer.

Uønskede billeder af fx broccoli gemmer sig i højre halvdel af synscenteret, uden at vi ved det.

© Shutterstock

Efter forsøget hævdede otte af personerne, at det var lykkedes dem at undgå de forbudte tanker – men skanningerne viste noget andet.

Computeren identificerede de samme mønstre i hjernen på dem, men med en central forskel. Når personerne frivilligt tænkte på fx en broccoli, blev billedet af grøntsagen dannet i synscenteret i venstre hjernehalvdel. Men når personerne troede, at det lykkedes at undertrykke billedet, dukkede det op i højre hjernehalvdel.

Forskerne vil nu teste, om det er lettere at undgå de uønskede tanker ved at erstatte dem i stedet for at prøve at undertrykke dem.

Læs også:

Hjernen

Hvor meget ved du om din hjerne?

1 minut
Mennesket

Forskere: Dit skelet er levende

16 minutter
Alzheimer
Hjernen

Forskere afslører: Disse små beboere i hjernen styrer dine tanker

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul