Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vi kan klare os uden hjernebjælke

Hjernens to halvdele kan tale sammen, selvom den centrale forbindelse mangler.

Vanessa Siffredi

Nye undersøgelser viser, at børn, som fødes uden hjernebjælke, kan udvikle normal hjernefunktion selv uden hovedvejen mellem de to hjernehalvdele.

Forskere fra University of Geneva i Schweiz sammenlignede vha. skanninger hjernefunktionen hos 29 raske børn og 20 børn, som er født med såkaldt AgCC, dvs. uden hjernebjælke.

Hjernebjælken (gul) er en del af den såkaldte hvide substans. Den består af nerveforbindelser, som sætter forskellige områder i hjernebarken i kontakt med hinanden.

© Shutterstock

Hos nogle børn fører tilstanden til forringede mentale evner, men ikke hos alle. 75 pct. har fx et normalt intelligensniveau.

Hjerneskanningerne afslørede, at børnene uden hjernebjælke dannede ekstra forbindelser inden for hver af de to hjernehalvdele. Og overraskende viste det sig også, at de to halvdele arbejdede sammen, selvom hjernebjælken manglede.

Normalt står hjernebjælken for kontakten mellem de to hjernehalvdele (tv.). Børn, som fødes uden hjernebjælke (th.), danner i stedet ekstra forbindelser i de to halvdele.

© Vanessa Siffredi

Forskerne mener, at børnene må være i stand til at danne nogle alternative signalveje på tværs i hjernen, og at de sammen med de ekstra forbindelser i hver hjernehalvdel kompenserer for den manglende hjernebjælke.

Vigtig viden for gravide

Hvis et foster mangler hjernebjælken, kan det konstateres med ultralydsskanning, og det får i dag nogle vordende forældre til at afbryde graviditeten.

Forskernes håb er, at hjerneskanning af fosteret i fremtiden vil gøre det muligt at afgøre, om hjernen danner de kompenserende forbindelser, så forældrene får et bedre grundlag at træffe den svære beslutning på.

Læs også:

Intelligens

Krydsord #11 – Fagre nye verden

1 minut
Skærmtid: Lille pige ser på tabletet
Hjernen

Forskere: For meget skærmtid hæmmer børns hjerner

4 minutter
Hjernen

Børns hjerner forandres af PTSD

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul