Shutterstock
Solbadning turister

Højere temperaturer kan føre til en stigning i farlig modermærkekræft

Varmere vejr som følge af klimaforandringer kan få os til at være mere udenfor og øge vores eksponering for UV-lys fra solen.

Vi går varmere somre i møde, og det hænger naturligt sammen med temperaturstigningerne, der følger i kølvandet på de globale klimaforandringer. Hvad der muligvis også vil følge med i slipstrømmen, er en stigning i forekomsten af malignt melanom – eller modermærkekræft. Advarslen kommer fra læger i England, hvor termometret i juli måned i år sneg sig op på 40,2 grader, hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Storbritannien.

Hvad der også er steget, er antallet af dødsfald som følge af hudkræft. Blandt britiske mænd er tallet tredoblet siden 1970erne, og det er ligeledes steget blandt britiske kvinder. Eksperter mener, at årsagen er en markant større soleksponering i forbindelse med ferier i sydlige lande, hvor folk ofte opholder sig i mange timer i skarp sol og ikke nødvendigvis tager de anbefalede forholdsregler.
Når vi taler klimaforandringer, er sammenhængen dog ikke helt så åbenlys, som den er ved udlandsrejser, hvor folk vitterlig bader i sollys og er helt klar over det.

Større soleksponering hele året

Professor Dann Mitchell, som er klimaekspert ved University of Bristol i England, siger, at der kan være en mere indirekte sammenhæng imellem varmere vejr og en stigning i hudkræft.
”Et af de tydeligste tegn på klimaforandringer er højere temperaturer, ikke bare om sommeren men året rundt”, udtaler han til den britiske avis The Guardian. ”Dette temperaturskift ændrer også folks adfærdsmønster, og personer i Storbritannien har en tendens til at opholde sig mere udendørs, når det er varmt. Det udsætter dem for mere sollys hele året og øger især deres eksponering for solens UV-stråler, som kan føre til hudkræft”.

Det lumske ved højere temperaturer

Michelle Mitchell, som er direktør for Cancer Research UK, der svarer til Kræftens Bekæmpelse i Danmark, udtaler, at så lidt som en enkelt solskoldning hvert andet år kan tredoble en persons risiko for at udvikle hudkræft.
Det særligt lumske ved de stigende temperaturer er, at det ikke er solens varme men derimod dens stråler, der øger hudkræftrisikoen. Det vil sige, at selv en relativt beskeden temperaturstigning vil få folk til at opholde sig mere udenfor, men de tænker ikke nødvendigvis over, at de derved bliver udsat for en del mere sollys.

Modermærkekræft er den type hudkræft, som er mest alvorlig. Samtidig er det den kræftform, der er i hurtigst vækst med en stigning i nye tilfælde på 3-5% i Danmark. Cirka 20 procent dør af sygdommen, afhængigt af størrelsen på kræftsvulsten. Der er til gengæld minimal dødelighed ved de helt overfladiske former. I 2017 var der 2.840 nye tilfælde af malignt melanom hos 2.736 patienter og 1.164 tilfælde af helt overfladisk modermærkekræft i Danmark. Sygdommen rammer også unge mennesker, og en fjerdedel er under 40 år. Personer med lys hud har en 10 gange højere risiko for at få modermærkekræft sammenlignet med mørkhudede.