Vi går varmere somre i møde, og det hænger naturligt sammen med temperaturstigningerne, der følger i kølvandet på de globale klimaforandringer. Hvad der muligvis også vil følge med i slipstrømmen, er en stigning i forekomsten af malignt melanom – eller modermærkekræft. Advarslen kommer fra læger i England, hvor termometret i juli måned i år sneg sig op på 40,2 grader, hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Storbritannien.
Hvad der også er steget, er antallet af dødsfald som følge af hudkræft. Blandt britiske mænd er tallet tredoblet siden 1970erne, og det er ligeledes steget blandt britiske kvinder. Eksperter mener, at årsagen er en markant større soleksponering i forbindelse med ferier i sydlige lande, hvor folk ofte opholder sig i mange timer i skarp sol og ikke nødvendigvis tager de anbefalede forholdsregler.
Når vi taler klimaforandringer, er sammenhængen dog ikke helt så åbenlys, som den er ved udlandsrejser, hvor folk vitterlig bader i sollys og er helt klar over det.
Større soleksponering hele året
Professor Dann Mitchell, som er klimaekspert ved University of Bristol i England, siger, at der kan være en mere indirekte sammenhæng imellem varmere vejr og en stigning i hudkræft.
”Et af de tydeligste tegn på klimaforandringer er højere temperaturer, ikke bare om sommeren men året rundt”, udtaler han til den britiske avis The Guardian. ”Dette temperaturskift ændrer også folks adfærdsmønster, og personer i Storbritannien har en tendens til at opholde sig mere udendørs, når det er varmt. Det udsætter dem for mere sollys hele året og øger især deres eksponering for solens UV-stråler, som kan føre til hudkræft”.