Shutterstock
Vaccine med mrna-teknologi

Hvad er mRNA?

mRNA er kommet på alles læber, siden vaccinen mod covid-19 blev introduceret, men hvad er mRNA?

MessengerRNA (mRNA) udfylder en afgørende rolle som cellernes budbringere, og uden mRNA ville liv ikke kunne eksistere.

Cellens aktiviteter bliver styret inde fra cellekernen, hvor cellens arveanlæg, dna, er placeret. Herinde bliver gener tændt og slukket, alt efter hvad cellen har brug for.

Aktive gener sender instrukser ud til resten af cellen og giver besked om, hvilke proteiner der skal bygges. Proteiner er cellens arbejdere, der får ting til at ske.

mRNA er cellens budbringer

Dna forlader aldrig selv cellekernen. I stedet anvendes mRNA som en slags stikirenddreng, der formidler genernes befalinger.

Uden for cellekernen videregiver mRNA instrukserne til ribosomerne, cellernes proteinfabrikker.

Ribosomerne bruger mRNA som en manual for, hvordan et nyt protein skal bygges. Når proteinet er fremstillet, og mRNA har udtjent sin pligt, bliver det nedbrudt, så byggeklodserne kan genbruges til at lave nye mRNA-molekyler.

mRNA koder for coronaproteiner

Coronavaccinerne indeholder mRNA, som giver ribosomerne i vores muskelceller besked om at bygge såkaldte spikeproteiner. Virussen SARS-CoV-2, som er ansvarlig for sygdommen covid-19, bruger spikeproteinet til at inficere vores celler.

Når mRNA’et i vaccinerne beordrer ribosomerne til at producere det fremmede protein, er det med til at styrke immunforsvaret, for når immunforsvaret kommer i kontakt med spikeproteinet, bliver det opfattet som et fremmedlegeme, og immuncellerne begynder derfor at udvikle antistoffer imod det.

Antistofferne hjælper immunforsvaret med at reagere hurtigere og mere effektivt, i tilfælde af at SARS-CoV-2-virussen på et tidspunkt angriber kroppen.