Shutterstock
Solstik pige

Hvad er solstik, og hvor farligt er det?

Jeg har flere gange oplevet at få det skidt, når jeg har opholdt mig længe på stranden om sommeren. Kan det være solstik?

Solstik er en tilstand, hvor der sker en lokal overophedning af hjernen. Årsagen er typisk direkte sommersol på et ubeskyttet hoved gennem længere tid, fx ved stranden.

Normalt er solstik ikke alvorligt. Ved de første tegn på ubehag er det ofte nok at søge ind i skyggen og køle hovedet ned med kolde klude eller en ispose.

Solstik benyttes ofte som et synonym for hedeslag, men det er faktisk misvisende. Ved solstik er det kun hovedet, som bliver for varmt, mens det ved hedeslag er hele kroppen, som overopheder.

Hedeslag er værre end solstik

I modsætning til solstik opstår hedeslag ikke kun i direkte sol. Det er en tilstand, hvor kroppen ikke kan komme hurtigt nok af med varmen uanset årsagen.

Hedeslag kan fx skyldes fysisk aktivitet under varme og fugtige forhold eller dehydrering, hvor kroppen mister evnen til at svede og dermed at afkøle sig.

Det gør hedeslag langt alvorligere end solstik. Faktisk kan det være decideret livsfarligt. Ved hedeslag stiger kroppens temperatur ukontrolleret og kan hurtigt passere 40 °C med alvorlige følger.

En person med hedeslag skal derfor tilses af en læge hurtigst muligt.

solstik baby strand

Små børn, som ikke selv kan søge skygge, er særlig udsatte for at få solstik.

© Shutterstock

Hvem

Alle kan få solstik, men ældre og børn er særlig udsatte, især hvis de ikke selv kan bevæge sig væk fra solen.

Hvad

Symptomerne på solstik er svimmelhed, hovedpine og generel utilpashed. Ofte rødmer huden i hovedet.

Hvordan

En person med solstik skal hurtigt ind i skyggen. Noget at drikke og en kold klud eller is på hovedet hjælper også.