Shutterstock

Hvilken bevægelse er kroppens hurtigste?

Er der en bevægelse i menneskekroppen, som er hurtigere end et blink med øjet?

Når vi knipser, udfører langfingeren menneskekroppens hurtigste bevægelse.

Forskere fra Georgia Institute of Technology, USA, har målt langfingerens acceleration og konkluderet, at et knips er over 20 gange så hurtigt som et blink med øjet.

Chokbølger skaber lyden

Et knips foregår i tre faser.

Først presses langfingeren mod tommelfingeren og opbygger kraft. Mens spændingen stiger, drejer langfingeren 53,5 grader om sin egen akse. Prøv selv at gøre klar til et knips, og læg mærke til, hvordan langfingerens to yderste led bliver vredet.

Når tilstrækkelig meget kraft er ophobet, begynder næste fase, hvor tommelfingeren langsomt skubbes til siden, mens langfingeren glider forbi.

7 millisekunder – så hurtigt roterer langfingeren tilbage til udgangspositionen, når du knipser.

Bevægelsen udløser den ophobede kraft, hvilket resulterer i en voldsom acceleration i langfingeren, som roterer tilbage til sin udgangsposition på blot syv millisekunder.

Langfingerens bevægelse fortsætter, indtil den banker mod håndfladen. Sammenstødet danner svage chokbølger, der høres som den karakteristiske knipselyd.

Menneskefingre er perfekte til knips

Forskernes forsøg viste også, at friktionen mellem fingrene og fingrenes evne til at trykke sig sammen, kaldet kompressibiliteten, har stor betydning for knipsets kvalitet.

Menneskets fingre er hverken for hårde eller for bløde. De kan trykkes lidt sammen, men ikke for meget og er dermed perfekte til at frembringe knips.