Shutterstock

Hvor høj en faktor solcreme skal vi bruge i Nordeuropa?

Jeg forstår, at højere solfaktor giver bedre beskyttelse, men hvor høj en faktor er egentlig nødvendig herhjemme?

Solcreme med faktor 15 eller 30 er normalt nok i Nordeuropa, med mindre du arbejder i solen i flere timer midt på dagen eller har særlig følsom hud.

Rejser du derimod sydpå for at holde solferie, er faktor 50 fornuftig, alt efter hvilken hudtype du har på den internationale sekstrins Fitzpatrick-skala.

Målet med solcreme er at bremse Solens ultraviolette stråling vha. et kemisk eller fysisk filter. Uv-stråling opdeles normalt i tre klasser alt efter strålingens bølgelængde, uva, uvb og uvc.

Den farligste er uvc, men den bliver stoppet af Jordens ozonlag. Uva accelererer ældningen af huden og kan stoppes af nogle bredspektrede solcremer. Uvb giver solskoldninger og øger risikoen for kræft i huden, men kan stoppes af alle typer solcreme.

Solcremen skal bruges rigtigt

Selv den bedste solcreme mister dog sin virkning, hvis den ikke benyttes rigtigt.

For det første skal solcremen være frisk. Holdbarheden af en almindelig solcreme er ca. to år, men læs deklarationen på tuben. For det andet skal du bruge solcreme nok. Den danske interesseorganisation Kræftens Bekæmpelse anbefaler en hel håndfuld pr. voksenkrop. For det tredje skal cremen påføres korrekt, dvs. fordeles grundigt overalt på den bare hud og helst 20 minutter inden, du går ud i solen.

Som en sidste ting skal du huske at smøre dig ind i solcreme, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med håndklæde.