Mand sprinter

Hvor hurtigt kan et menneske løbe?

Hvad er topfarten for et menneske – både over korte og lange distancer? Og hvilke fordele har det givet os?

Hvad er topfarten for et menneske – både over korte og lange distancer? Og hvilke fordele har det givet os?

Shutterstock

Det hurtigste menneske nogensinde er jamaicaneren Usain Bolt, der med en topfart på 44,72 km/t satte verdensrekord i 100-meterløb i 2009.

Selvom hurtigløberne er imponerende, er det ved langdistanceløb, at mennesket er blandt dyrerigets allerbedste løbere.

Mens geparder, løver og mange andre dyr snildt kan sprinte fra os, kan de færreste dyr følge med os over længere distancer.

Millioner af svedkirtler køler os ned

Menneskets hemmelige våben er et veludviklet nedkølingssystem. Med 2-4 millioner svedkirtler og ingen pels er mennesker suverænt rustet til at skille sig af med varme og dermed udholde strabadserni længere tid.

Udholdenheden har formentligt givet vores forfædre en fordel, når de var på jagt.

Den officielle rekordtid for et maratonløb blev sat af den kenyanske løber Eliud Kipchoge ved OL i Berlin i 2018. Han gennemførte de 42,195 km i tiden 2:01:39 og tilbagelagde i gennemsnit hver km på 2:53 min.

Kipchoge slog endda sin egen rekord i 2019, da han helt uhørt nåede under to timer med tiden 1:59:40 ved et uofficielt løb i Østrig.

Verden bliver langsommere

Mens toptrænede eliteløbere konstant slår nye rekorder, er tiderne straks mere moderate blandt de gennemsnitlige motionsløbere.

Analyser af 108 millioner løbsresultater fra mere end 70.000 løb i perioden 1986-2018 viser, at selv om officielle løb har aldrig været mere populære end i dag, er deltagerne blevet langsommere.

I 2018 var tiden for den gennemsnitlige maratonløber 4:32:49 – hele 40 minutter og 14 sekunder langsommere end i 1986.