Hvor lang tid er en legoklods om at forlade kroppen?

Min 3-årige datter har en lidt uheldig mani med at sluge legoklodser. Hvor længe er sådan en klods om at forlade systemet igen?

© Shutterstock

Børn elsker at proppe ting i munden. Særligt i alderen mellem seks måneder og tre år synes munden at være den primære metode til at udforske ting.

Udforskningen kan dog have den uheldige konsekvens, at børnene kommer til at sluge noget, som ikke hører til i fordøjelseskanalen – fx legoklodser, hvilket kan give forældrene store bekymringer.

Et hold af forskere fra Australien og England har derfor undersøgt, hvor lang tid en legoklods er om at forlade kroppen igen.

Legohoveder rejste gennem tarmen

Til forsøget meldte seks børnelæger sig frivilligt til at sluge et gult hoved fra en LEGO-minifigur – et af de objekter, som små børn ofte sluger.

Herefter blev testdeltagerne bedt om at undersøge deres afføring grundigt for at se, hvornår det det gule hoved dukkede op igen.

Resultaterne viste, at det i gennemsnit tog 41 timer og to minutter, før LEGO-hovedet igen var ude af kroppen. Den hurtigste evakuering skete på 27 timer og 20 minutter, mens den langsomste tog 72 timer og 58 minutter.

En af testpersonerne fandt aldrig LEGO-hovedet. Ifølge forskerne skyldes det ikke, at hovedet sidder fast i tarmen, men at personen ikke undersøgte sin fæces grundigt nok.

Forsøget blev udført på voksne, men intet tyder på, at passagen er langsommere i børn. Tværtimod vil legoklodserne sandsynligvis glide hurtigere gennem børnenes relativt kortere fordøjelsessystem.

41 timer og 2 minutter er en slugt LEGO-klods i gennemsnit om at forlade fordøjelsessystemet igen.