Ritzau Scanpix
Toiletskyl partikler, virus og bakterier

Hvor mange bakterier hvirvler toiletskyl op?

Jeg har læst, at bakterier bliver hvirvlet rundt i badeværelset, når man trækker ud i toilettet. Passer det, og kan det undgås?

Urin, afføring, og sommetider opkast, er alt sammen noget, der hører toilettet til. Og når du skyller ud, hvirvler et væld af bakterier op af kummen.

Et enkelt skyl sender hundredetusindvis af mikroskopiske dråber, kaldet aerosoler, ud i rummet. De luftbårne dråber indeholder både bakterier og virusser.

Hvor mange mikroorganismer, der flyver op af toilettet og hvor langt, de spredes, afhænger af afføringens indhold af bakterier og virus. Derudover spiller toilettets form og skyllets kraft også en rolle.

Bakterier rammer din tandbørste

Målinger af aerosolernes spredning har vist, at de kan nå to meter op i luften og brede sig rundt i hele rummet. Mikroorganismerne kan således lande på alle overflader i badeværelset – lige fra håndklædetørreren til tandbørsten.

Toiletskyl partikler, virus og bakterier

Højhastighedskameraer har fanget et "festfyrværkeri" af mikroskopiske partikler, der skyder op af toilettet.

© Ritzau Scanpix

Flyvende afføringsbakterier og virusser er ikke blot en uhumsk tanke, men også en potentiel helbredstrussel. Heldigvis kan du let reducere antallet af mikroorganismer.

For at undgå bakteriernes flugt fra kummen kan toiletbrættet komme til undsætning. Ved at lukke ned for brættet inden et skyl, bliver spredningen af aerosoler reduceret.

Toiletbrættet kan dog ikke helt eliminere mikroorganismerne, da aerosolerne stadig kan slippe ud gennem sprækkerne. En supplerende løsning er derfor at lufte godt ud.