Shutterstock

Hvordan lyder det perfekte vækkeur?

Jeg hader lyden af mit vækkeur. Findes der en bedre og mere nænsom måde at blive vækket på?

Vækkeurets infernalske larm hiver dig nådesløst ud af drømmeland og efterlader dig som en groggy bokser med brug for at sunde sig.

Og det er helt forståeligt. Overgangen fra dyb søvn til vågen tilstand styres af et hav af komplekse processer i hjernen. Det kan bl.a. ses ved, at hjernens blodcirkulationen og aktiviteten af signalstoffer ændrer sig.

Hjerneområder forbundet med fokus og årvågenhed har brug for længere tid til at komme i omdrejninger end områder, som kontrollerer vores bevægelser.

Med andre ord kan vi godt stå ud af sengen og gå rundt, mens hovedet stadig kører i tomgang.

For at overkomme døsigheden kan vi fx ty til kaffe eller motion, men det rette vækkeur kan faktisk også virke opkvikkende.

Forskere er på sporet af den perfekte lyd til vækkeuret, der effektivt sætter morgenhjernen i gear.

Alarmens vigtigste kvalitet er, at den er melodisk. Ifølge en australsk spørgeundersøgelse fra 2020 oplever folk mindre træghed om morgenen efter at blive vækket af en vellidt melodi sammenlignet med en standard alarmklokke.

Forsøg på børn har desuden vist, at de vækkes bedre af dybere toner på 500 Hz end toner på 2000 Hz. Og forskere mener, at det sandsynligvis også gør sig gældende hos voksne.

Den bedste lydvolumen til vækkeuret afhænger af din alder. Unge sover dybere end ældre og kan have behov for op mod 20 decibel højere volumen.

Hør forskernes bud på det perfekte vækkeur i videoklippet

Video