Hvordan opstår hovedpine?

Hvis der ikke er nogle smertereceptorer i hjernen, hvordan kan man så få hovedpine? Og hvorfor gør det så pokkers ondt?

© Shutterstock

Hver dag døjer ca. 16 pct. af Jordens befolkning med hovedpine. Den mest almindelige form er spændingshovedpine, mens en mindre procentdel lider af migræne eller klyngehovedpine.

Selvom vi mærker smerten i hovedet, er det ikke selve hjernen, der gør ondt. Hjernen har nemlig ingen smertereceptorer.

Spændingshovedpine er ofte relateret til stress og udspringer andre steder i kroppen. Stress kan give spændinger i skuldre, nakke og kæbe, som derefter spreder sig videre til musklerne i ansigtet og i panden.

Musklerne er forbundet til smertesansende nerver, som registrerer spændingerne. Herefter sender nerverne signalet videre til hjernen, hvilket resulterer i den trykkende og ubehagelige følelse, vi kender som hovedpine.

Selvom det kan føles som om, smerten kommer fra dybt inde i hjernen, oprinder den altså udenpå på kraniet.

Hovedpine kan være arveligt

Stress er langt fra den eneste faktor, som kan udløse hovedpine.

Alkohol, vandmangel, forkølelse, influenza og overdreven skærmbrug er andre eksempler på udløsende faktorer.

Udover muskelspændinger kan dårlig blodgennemstrømning, arvelige sygdomme og kemiske ubalancer også være involverede i at fremkalde hovedpine.

Hovedpinen begynder med stress

Hovedpine kan være forårsaget af forskellige faktorer, men stress og dertilhørende muskelspændinger er den mest udbredte.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Stress skaber spændinger

Stress, bekymringer og dårlig kropsholdning skaber muskelspændinger i skuldre, nakke og kæber. Spændingerne forplanter sig videre til muskler i ansigtet og i panden.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Spændinger tænder nerver

De anspændte muskler aktiverer smertesansende nerver, som via rygmarven sender smertesignalet til et område i hjernen kaldet thalamus, hvor informationen bearbejdes.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hjernen skaber hovedpine

Fra thalamus sendes signalet videre til et område i hjernebarken, kaldet den somatosensoriske cortex. Her opstår den smertefølelse, vi kender som hovedpine.