Hvorfor bliver jeg vred, når jeg er sulten?

Når maven knurrer, har jeg ofte langt lettere ved at blive irriteret. Mine kollegaer siger, at jeg er "hangry". Hvorfor får jeg det sådan, og er det normalt?

© Shutterstock

Maven knurrer, og alt går dig på nerverne. Din chef er en klaphat og din kone er irriterende. Men så får du noget at spise, og verden er igen vidunderlig.

En tom mave vækker vrede og irritation hos mange mennesker. Fænomenet kaldes populært, at man er ”hangry”.

I en undersøgelse registrerede 64 europæere deres niveauer af sult og følelsesmæssigt velvære fem gange om dagen over en periode på tre uger. Og resultatet var soleklart: Folk bliver lettere vrede og irritable, når de er sultne.

Selv efter at forskerne tog højde for potentielt indflydelsesrige faktorer, fx køn, alder, kost, BMI og temperament, var sammenhængen mellem sult og negative følelser klar.

Undersøgelsen viste, at fornemmelsen af sult i høj grad er forbundet med store udsving i vores følelser.

Lavt blodsukker gør din partner drønirriterende

Testdeltagernes grad af irritation kunne således variere hele 56 procent alt afhængigt af, hvor sultne de var. Graden af vrede varierede med 48 pct. og følelsen af nydelse med 44 pct.

En af årsagerne til humørsvingningerne er lavt blodsukker. Forskere har opdaget, at lavt blodsukker er forbundet med mere vrede, irritation og aggression. Fx afslørede en undersøgelse blandt 107 ægtepar, at personer i højere grad udviste vrede og aggression mod deres partner, når blodsukkerniveauet var usædvanligt lavt.