Hvorfor dør kvinder oftere end mænd i bilulykker?

Jeg har læst, at kvinder har større risiko for alvorlige skader og dødsfald i bilulykker. Hvorfor er kvinder mere udsatte end mænd?

© Shutterstock

Selv om mænd kører mere uansvarligt og langt oftere er involveret i bilulykker, er kvinder betydeligt mere sårbare i trafikken.

Undersøgelser viser, at en kvinde har 73 pct. større risiko for at pådrage sig alvorlige skader ved frontalsammenstød og 17 pct. større risiko for at dø i en bilulykke end en mand. Kvinder er også næsten dobbelt så tilbøjelige til at blive fastklemt i bilvraget.

Den triste statistik skyldes i høj grad, at biler er designet til mænd.

Selvom moderne biler er mere sikre end gamle modeller, er der stadig plads til forbedringer.

Stive sæder giver piskesmæld

En svensk undersøgelse har fx afsløret, at kvinder er i større fare for at få piskesmæld, hvor nakken først tvinges tilbage for derefter at fortsætte fremad med stor kraft, fordi bilsæder er indrettet til at beskytte tungere personer.

Mange sæderygge er stive, hvilket giver en trampolin-effekt ved hårde sammenstød. Da kvinder typisk vejer mindre end mænd, er de mere udsatte for at blive skubbet frem med højere acceleration.

Ifølge forskerne vil kvinder være bedre beskyttede, hvis sæderyggen gøres mere blød og smidig, da det vil reducere accelerationen og dermed også risikoen for piskesmæld.

Ud over sædets stivhed gør også selve siddepositionen kvinder mere udsatte. De er som regel mindre end mænd og skubber sædet tæt på rattet, hvilket øger risikoen for indre skader ved frontalsammenstød.

Biler er bygget til mænd

Kvinder er mere udsatte ved bilulykker, fordi biler primært er bygget ud fra mandekroppens proportioner.

© Shutterstock

1. Letvægt øger risiko for piskesmæld

Bilsæder er generelt stive og bygget til tunge personer, hvilket øger risikoen for, at de forholdsvis lettere kvinder accelereres fremad i en bilulykke og får piskesmæld i nakken.

© Shutterstock

2. Kvinder sidder i dårlig position

Kvinder er ofte mindre end mænd og er nødt til at skubbe sædet langt frem for at nå pedalerne. Positionen øger risikoen for indre blødninger og alvorlige skader ved frontalsammenstød.

© Shutterstock

3. Crashtest-dukker ligner mænd

Når bilproducenter tester sikkerheden af seler, nakkestøtte og airbags, foregår det primært med kollisionsdukker, som af vægt, højde og bygning minder mere om mænd end kvinder.