Shutterstock
laegge arm

Hvorfor er mænd stærkere end kvinder?

Kvinder og mænd konkurrerer ikke mod hinanden i sport, fordi mænd generelt er fysisk stærkere end kvinder. Men hvorfor er det sådan?

Der er god grund til, at mænd og kvinder normalt ikke dyster mod hinanden i sportskonkurrencer.

Mænd har nemlig fra naturens side langt bedre fysiske forudsætninger end kvinder, da mænd i gennemsnit har 61 pct. mere muskelmasse.

Særligt i overkroppen er kønsforskellen markant; fx har mænd i gennemsnit 75 pct. mere muskelmasse i armene og 90 pct. mere styrke i overkroppen end kvinder.

Styrkeforskellen i overkroppen gør især mænd overlegne i kampsport, fx boksning og Mixed Martial Arts (MMA).

I et forsøg blev slagkraften testet hos 20 mænd og 19 kvinder, der alle var fysisk aktive og i god form. Mænd slog i gennemsnit med en kraft, der var 162 pct. større end kvindernes.

Og det svageste slag blandt mændene var stadig kraftigere end det hårdeste slag hos kvinderne.

Kønshormon giver mænd en klar fordel

Hovedårsagen til mændenes overlegenhed er det mandlige kønshormon testosteron.

Før puberteten er drenges og pigers fysiske evner og testosteronniveauer ens. Men efter puberteten producerer drengenes testikler 30 gange mere testosteron, hvilket betyder, at mænd har 15-20 gange mere testosteron i blodet end kvinder.

Og da testosteron bl.a. er involveret i dannelsen af muskelmasse, knogler og røde blodceller, har det stor betydning for vores fysiske ydeevne.

Mænd har fx i gennemsnit 12 pct. højere niveauer af proteinet hæmoglobin, som røde blodceller bruger til at transportere ilt rundt i blodet. Derved får mænd også mere brændstof til deres muskler end kvinder.

Testosteron spiller med musklerne

I puberteten skyder mænds testosteronniveauer i vejret. Det medfører fysiologiske ændringer, der er fordelagtige i de fleste sportsgrene.

Testosteron i muskelcelle
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Hormon penetrerer muskel

Testosteron produceres primært i testiklerne og sendes via blodet ud til musklerne. Hormonet trænger ind i muskelcellerne og når helt ind i cellekernen til arveanlæggene.

Gener stimuleres
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Generne bliver stimuleret

I cellekernen aktiverer testosteron såkaldte androgene receptorer, som stimulerer gener, der bl.a. er involveret i fremstilling af proteiner til at opbygge muskelvæv.

mRNA proteiner
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Musklen vokser

Generne sender mRNA ud af cellekernen. Her bliver det oversat af de såkaldte ribosomer til at øge produktionen af de proteiner, der opbygger og forstærker muskelfibrene.