Hvorfor er varme så trættende?

Jeg er mere træt efter en dag på stranden, end hvis jeg har været på arbejde eller løbet en lang tur? Hvorfor er varmen så udmattende?

© Shutterstock

Varme dræner din energi, da høje temperaturer tvinger kroppen til at aktivere nedkølingsprocesser, så kropstemperaturen bliver holdt stabil, og du undgår overophedning. Jo varmere det er, desto hårdere skal kroppen knokle.

Når kroppen får det for varmt, udvides blodkarrene, så mere blod kan strømme ud til huden, hvorfra den overskydende varme bliver udskilt. Det er derfor fx ansigtet får en rødlig kulør.

Både stofskiftet og hjertet arbejder hårdt for at pumpe blodet rundt, og det tærer på energien og gør os trætte.

Kroppen køler også ned, når vi sveder, da vanddampene fragter varme ud af kroppen. Vandets exit øger dog risikoen for dehydrering, og i takt med at kroppen dehydrerer, dirigeres vand væk fra huden, hvilket reducerer evnen til at nedkøle.

Det fører til en øget kropstemperatur og risiko for kramper, svimmelhed og udmattelse.

Spis frugt i stedet for grillpølser

Udover at drikke rigeligt med vand kan du hjælpe kroppens nedkøling ved at spise rigtigt.

Fordøjelse er enormt energikrævende, og visse fødevarer opvarmer kroppen mere end andre. Proteiner og komplekse kulhydrater danner fx mere kropsvarme end sukker, fordi de er sværere at nedbryde og kræver mere energi at fordøje.

Med andre ord er frugt bedre end bøffer til at køle kroppen ned i sommervarmen.